Referendum în Turcia. 51,3% au votat pentru sporirea puterii lui Erdogan. Cele mai mari trei orașe au votat împotrivă (VIDEO)

Referendum în Turcia. 51,3% au votat pentru sporirea puterii lui Erdogan. Cele mai mari trei orașe au votat împotrivă (VIDEO)
Foto:teleamazonas.com

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a obţinut victoria în urma referendumului de duminică, informează B1 TV. O reușită pe care a și revendicat-o. ''A fost întoarsă o nouă pagină în istoria democratică a Turciei. Suntem o singură naţiune", a spus acesta la un miting electoral în faţa a zecii de mii de susţinători. Turcii au votat pentru înlocuirea sistemului parlamentar cu cel prezidenţial și desfiinţarea funcţiei de premier. Între timp, opoziţia cere renumărarea a peste 60% din voturi, după ce, pe durata scrutinului, s-a decis luarea în considerare şi a buletinelor de vot neştampilate de oficialii secţiilor de votare.

Susținătorii președintelui Recep Tayyip Erdogan s-au strâns în piața Taksim din Istanbul, pentru a sărbători victoria la referendumul de modificare a Constituției, ce îi va oferi șefului statului prerogative sporite. Oamenii au cântat, au dansat, au aprins artificii și au fluturat drapelul Turciei.

Referendum în Turcia. 51,3% au votat pentru sporirea puterii lui Erdogan

#DIRECT_ONE_3y50ip#

La scurt timp după anunţarea rezultatelor votului, preşedintele a ţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a proclamat victoria taberei sale şi a subliniat că modificările vor fi implementate abia după alegerile prezidenţiale din 2019. Liderul turc a subliniat că rezultatul acestui scrutin este un moment istoric pentru Turcia.

”Pentru prima dată în istoria Republicii, schimbăm sistemul nostru de guvernare prin politică civilă. De aceea, acest vot este foarte important. Potrivit rezultatelor, aproape 25 de milioane de cetăţeni turci au votat în favoarea modificării Constituţiei, diferenţa fiind de circa 1,3 milioane de voturi”, a spus Erdogan atunci.

În cadrul acestei discuţii cu presa, Erdogan a mai spus că va începe imediat şi un dialog cu premierul Binali Yildirim și cu opoziția naționalistă privind reintroducerea pedepsei cu moartea.

Votul a 51,3% dintre turci ar putea sa-i ofere președintelui Recep Tayyip Erdogan vaste noi prerogative.

Voturile împotriva acordarii unor puteri sporite lui Erdogan sunt în procent majoritar în cele mai mari trei orașe din Turcia – Istanbul, Ankara și Izmir, precum și în sud-estul țării, majoritar kurd, potrivit rezultatelor parțiale. Rata de participare la vot a fost de aproximativ 86%.

Victoria taberei "DA" înseamnă că cele 18 amendamente ale Constituţiei vor transforma Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială.

Între timp, principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului, a cerut renumărarea a până la 60% din voturile la referendumul constituţional, după ce a acuzat Înalta Comisie Electorală de ilegalităţi, după ce aceasta a anunţat că va lua în considerare şi buletinele de vot neştampilate în secţii.

”Înalta Comisie Electorală a schimbat regulile votului după ce scrutinul a început. Există o clauză clară în legea electorală care subliniază că voturile neştampilate trebuie să fie considerate invalide”, a declarat Bulent Tezcan, președintele partidului Republican.

La rândul său, partidul kurd de opoziţie a afirmat că referendumul, organizat cu Turcia în stare de urgenţă după tentativa de puci de anul trecut şi cu liderii kurzi în închisori, nu poate fi considerat pe deplin legitim.

Erdogan va putea sa aibă încă două mandate la președinție, ceea ce ar însemna că poate rămâne la conducerea statului până în 2029. De asemenea, se va putea întoarce la conducerea formațiunii AKP, pe care a fondat-o și care beneficiază de majoritate în Parlament şi tot el va fi cel care va numi guvernul. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

În plus, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judecătoreşti din ţară.

Modul în care Erdogan a promovat referendumul l-a făcut să intre în conflict cu o serie de ţări europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau să ia parte miniştrii săi pentru a convinge alegătorii din străinătate. Cu o zi înainte de referendum, Erdogan a promis răzbunare faţă de aceste ţări dar şi faţă de cei care au sprijinit puciul militar de anul trecut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`