Români și unguri s-ar fi dat ucraineni ca să primească ajutoare sociale în Germania

Români și unguri s-ar fi dat ucraineni ca să primească ajutoare sociale în Germania
Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Autoritățile din landul Baden-Wurttemberg susțin că tot mai mulți presupuși refugiați ucraineni ajung în regiune fără să cunoască limba ucraineană. Există suspiciunea că persoanele respective au atât cetățenie ucraineană, cât și cetățenie a unui stat UE, cum ar fi, de exemplu, România sau Ungaria. Totuși, dacă susțin că au doar cetățenie ucraineană, aceștia au dreptul la ajutor social, explică Schwabische.

Ar fi încercat să profite de ajutoarele sociale pentru refugiații ucraineni din Germania

De acest privilegiu pot beneficia doar persoanele strămutate din Ucraina ca urmare a războiului dezlănțuit de Rusia. Orice om cu pașaport ucrainean este îndreptățit să primească acest ajutor social în Germania.

Totuși, în zona graniței dintre Ucraina și Ungaria există persoane cu dublă cetățenie.

„Știm că din 2010 pașapoartele maghiare au fost eliberate tot mai mult pentru minoritatea maghiară care locuiește acolo, în regiunea de graniță ungaro-ucraineană Transcarpatia”, spune Ministerul justiției din landul german Baden-Wurttemberg.

Acești oameni nu au dreptul la ajutoarele destinate refugiaților ucraineni, deoarece sunt considerați cetățeni străini din UE.

„Libertatea de circulație a UE este o prioritate în acest caz”, a adăugat purtătorul de cuvânt al instituției regionale.

Unii cunoșteau limba ucraineană puțin sau chiar deloc

Începând din 2023, autoritățile de resort din regiunea sud-vestică a Germaniei au raportat 1.374 de cazuri de oameni suspectați că, pe lângă cetățeania ucraineaă, aveau de fapt și cetățenia unui alt stat UE. Între timp, 58 de persoane care s-au înregistrat doar cu pașaportul ucrainean au fost depistați că aveau cetățenie ungară.

„Tot mai des, au fost prezentați autorităților de imigrație oameni care comunicau doar în maghiară și prezentaseră pașapoarte ucrainene eliberate recente”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de justiție din Baden-Wurttemberg.

La biroul districtual din Biberach s-a constatat că aproximativ 10 dintre persoanele sosite în acest district cunoșteau puțin sau chiar deloc limba ucraineană.

„Mai concret, discutăm despre circa 8 până la 10 cazuri care sunt examinate. În total, au venit în district în jur de 3.500 de refugiați din Ucraina”, spune purtătorul de cuvânt al biroului districtual.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat
20:55 - Radu Miruță (USR): Noi suntem foarte atenți să ne convingem dacă cu adevărat se dorește, în acest proiect de coaliție, să se schimbe modul în care s-au condus lucrurile în România (VIDEO)
20:52 - Ilie Bolojan: Trebuie să discutăm deschis despre un singur candidat al coaliției la prezidențiale. Eu nu îmi doresc să candidez
20:41 - Primăria Capitalei, decizie care vizează proprietarii mașinilor hibrid. „A fost frumos cât a fost”