Rotație parțială la centrala nucleară de la Cernobîl. Angajații au plecat acasă după aproape 4 săptămâni de muncă

Rotație parțială la centrala nucleară de la Cernobîl. Angajații au plecat acasă după aproape 4 săptămâni de muncă
Foto: Pixabay.

Pentru prima dată în aproape 4 săptămâni, angajații centralei nucleare de la Cernobîl vor merge acasă. Aproximativ 100 de tehnicieni au fost luați „prizonieri de război” și obligați să muncească fără oprire.

Rudele prizonierilor au mărturisit că aceștia nu au putut fi înlocuiți de angajații din tura de zi. Astfel, cei 100 de tehnicieni au lucrat zi-lumină timp de aproape patru săptămâni la mentenanța sitului inactiv. Duminică, jumătate din personal a fost înlocuit, potrivit AFP, preluat de ziare.com.

După 4 săptămâni, angajații centralei nucleare de la Cernobîl merg acasă

Forţele ruse au preluat controlul centralei la 24 februarie, iar circa 100 de tehnicieni ucraineni care îşi încheiaseră tura de noapte au rămas la post. Duminică, jumătate din aceștia au fost autorizați să părăsească postul și să meargă acasă.

Ucraina a informat AIEA că circa jumătate din personal a putut într-un final să meargă acasă, după ce a muncit la centrala controlată în prezent de Rusia timp de aproape patru săptămâni”, a declarat directorul general Rafael Grossi într-un comunicat.

„Autoritatea naţională de reglementare ucraineană a confirmat că cei care au plecat au fost deja înlocuiţi cu alţi angajaţi ucraineni”, a adăugat şeful AIEA.

„Dorm pe jos, sub birouri sau pe scaune”

Rudele „prizonierilor” de la centrala Cernobîl mărturisesc că aceștia sunt extenuați fizic și moral din cauza muncii fără oprire și a condițiilor în care sunt ținuți.

„Băieţii noştri nu sunt doar ostatici, ci prizonieri ai unui lagăr de concentrare rus”, a spus o rudă.

„Ei se gândesc că nimeni nu se mai interesează de ei, nici guvernul rus, nici guvernul ucrainean (…) Ei primesc câte două mese pe zi, compuse din porţii mici, prost gătite, pot face duş, însă fără săpun şi fără şampon, nu au acces la niciun medicament şi dorm pe jos, sub birouri sau pe scaune”, a declarat soția unui tehnician.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene