Rusia, acuzată la ONU că foloseşte foamea ca armă de război. Avertisment privind o criză alimentară globală

Rusia, acuzată la ONU că foloseşte foamea ca armă de război. Avertisment privind o criză alimentară globală
Sursă foto: Pixabay

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat Rusia că folosește blocada exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război. „Prin blocarea porturilor ucrainene, distrugerea silozurilor, drumurilor și căilor ferate și în special câmpurile fermierilor, Rusia a început un război pentru a bloca producția de cereale care alimentează o criză alimentară globală”, a declarat Baerbock miercuri, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe la ONU la New York.

Avertisment privind o posibilă criză alimentară globală

Potrivit guvernului federal, Rusia împiedică Ucraina să exporte 20 de milioane de tone de cereale, în principal în Africa de Nord și Asia, majoritatea în portul Odesa. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători din lume, scrie tagesspiegel.

„Rusia nu își poartă doar războiul brutal cu tancuri, rachete și bombe”, a spus politicianul german. „Rusia duce acest război cu o altă armă teribilă, dar mai tăcută: foamea.” Acest lucru se întâmplă într-un moment în care milioane de oameni din Orientul Mijlociu și Africa sunt deja expuși riscului de foame – din cauza crizei climatice, a pandemiei de Covid și a conflictelor regionale.

Portul Constanța, vital pentru transportul de cereale ucrainene

România duce o luptă contra cronometru pentru a transporta cerealele ucrainene pe piețele globale înainte ca următoarea recoltă să declanșeze blocaje, se arată într-o analiză Reuters.

Ucraina, al patrulea exportator mondial de cereale, a fost forțată de invazia Rusiei să redirecționeze transporturile cu trenul prin granița sa de vest către Polonia, Slovacia și România sau cu barje prin micile sale porturi fluviale dunărene.

Dar Ucraina trebuie să mute 20 de milioane de tone de cereale înainte de noua recoltă în mai puțin de trei luni pentru a evita blocajele și a preveni o criză alimentară globală.

Urmăriți B1TV.ro și pe