Rusia lansează rachete în Marea Neagră, ONU avertizează asupra riscului unei escaladări

Rusia lansează rachete în Marea Neagră, ONU avertizează asupra riscului unei escaladări
Foto: Hepta - Zuma Press / Pavlo Gonchar

Operațiunile militare lansate de Rusia în Marea Neagră după ce a renunțat la acordul privind cerealele ucrainene riscă să ducă la o escaladare a conflictului, avertizează ONU.

Un oficial al organizației și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele consecințe ale ultimelor evoluții. „Amenințările de a viza nave civile în Marea Neagră sunt inacceptabile” a declarat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo.

„Riscul extinderii conflictului ca răspuns la un incident militar în Marea Neagră – intenționat sau accidental – trebuie evitat cu orice preț”, a adăugat ea.

Consecințe devastatoare pentru țările africane

O creștere a prețurilor cerealelor de când Rusia a renunțat la un acord care permite exportul sigur de cereale ucrainene din Marea Neagră „are potențialul să declanșeze foametea și să o agraveze pentru milioane de oameni”, a declarat vineri șeful de ajutor umanitaral Națiunilor Unite, scrie usnews.

„Unii vor flămânzi, alții vor muri de foame, mulți pot muri ca urmare a acestor decizii”, a declarat Martin Griffiths consiliului format din 15 membri, adăugând că aproximativ 362 de milioane de oameni din 69 de țări au nevoie de ajutor umanitar.

Rusia a renunțat luni la acordul privind cerealele la Marea Neagră, spunând că cererile de îmbunătățire a propriilor exporturi de alimente și îngrășăminte nu au fost îndeplinite și că nu au ajuns suficiente cereale ucrainene în cele mai sărace țări.

Contractele futures pe grâu american la Chicago au crescut cu peste 6% în această săptămână, iar miercuri au avut cel mai mare câștig zilnic de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Au redus unele dintre aceste câștiguri vineri, în parte din cauza speranței că Rusia ar putea relua discuțiile asupra acordului.

Acordul privind cerealele la Marea Neagră a fost negociat în urmă cu un an de către Națiunile Unite și Turcia pentru a combate criza alimentară globală agravată de invazia Rusiei. Ucraina și Rusia sunt ambele exportatoare globale de cereale.

ONU a susținut de mult timp că acordul cu Marea Neagră a fost o operațiune comercială și a adus beneficii statelor sărace, ajutând la scăderea prețurilor alimentelor cu peste 23% la nivel global din martie anul trecut. Programul Alimentar Mondial a livrat, de asemenea, 725.000 de tone de cereale în Afganistan, Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudan și Yemen.

Rusia a lovit vineri instalațiile ucrainene de export de alimente pentru a patra zi consecutiv și a practicat confiscarea navelor în Marea Neagră. Moscova a descris atacurile drept răzbunare pentru un atac ucrainean pe podul Rusiei către Crimeea.

„Noul val de atacuri asupra porturilor ucrainene riscă să aibă un impact de anvergură asupra securității alimentare globale”, a declarat șeful pentru afaceri politice al ONU, Rosemary DiCarlo, Consiliului de Securitate.

Președintele turc Tayyip Erdogan speră să se întâlnească luna viitoare cu președintele rus Vladimir Putin și a spus că aceste discuții ar putea duce la restabilirea acordului cu cereale la Marea Neagră, solicitând vineri țărilor occidentale să ia în considerare cerințele Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:49 - Continuă haosul din Georgia după alegerea președintelui. Actuala șefă a statului nu vrea să plece și cere reorganizarea alegerilor
08:22 - Marea problemă pentru România de la intrarea completă în Schengen. Ce s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie
23:51 - „360 de grade”, cu Alina Bădic | Prof. univ. dr. Dulcan: Un om care respectă legile bunului simț e mult mai agreat de rațiunea divină decât unul care se dă toată ziua cu capul de icoane, apoi își chinuie familia (VIDEO)
23:25 - „360 de grade”, cu Alina Bădic | Prof. univ. dr. Dulcan: Suferința este una dintre căile ce i se dau omului pentru a se înțelepți, pentru a se întreba, pentru a învăța ceva (VIDEO)
22:57 - Românii au ajuns să facă ”echipă” ca să cumpere porc de Crăciun. Cât costă un kilogram
22:26 - Rata de abandon universitar este tot mai mare. „Nu sunt informații actualizate, ceea ce se cere pe piața muncii”
21:49 - Arad: Poliţiştii locali i-au vizitat acasă pe elevii chiulangii. Ei susțin că nu se pot trezi dimineața să meargă la școală. Ce spun părinții
21:23 - Miliardarul Isak Andic, fondatorul lanțului de modă Mango, a murit după ce a căzut de pe o stâncă
20:58 - Simona Pătruleasa, despre cum îşi educă fiica: „Ne percepe ca fiind exigenţi, dar credem că în viitor ne va mulţumi”. Ce reguli trebuie să respecte Ingrid
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor