Federația Rusă, care a declanșat un război pe scară largă împotriva Ucrainei, a început să exprime condițiile pentru ridicarea blocadei din porturile maritime ucrainene. Acestea fiind puse de ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko, potrivit Interfax.
Rusia cere anularea sancțiunilor
Andrei Rudenko a legat problema deschiderii de către partea rusă a accesului la porturile din Ucraina cu posibilitatea ridicării sancțiunilor la exporturile rusești impuse de Occident din cauza agresiunii ruse în Ucraina.
„Dacă partenerii noștri doresc să obțină o soluție, atunci este necesar, printre altele, să rezolvăm problemele legate de eliminarea sancțiunilor care au fost impuse exporturilor rusești”, a spus Rudenko.
La momentul de față, Ucraina nu poate exporta produse agricole din cauza faptului că navele de război rusești din Marea Neagră blochează trecerea navelor comerciale.
În special, Ucraina a reușit să exporte 1 milion 90 de mii de tone de cereale în aprilie, în timp ce în martie această cifră a fost de doar aproximativ 200 de mii de tone. Înainte de război, fermierii exportau aproximativ cinci milioane de tone pe lună.
Autoritățile ruse amenință cu criza alimentară
Blocada porturilor maritime ucrainene amenință securitatea alimentară globală. În special, aceasta a dus deja la creșterea prețurilor la alimente în întreaga lume. Experții prevăd și foamete în unele regiuni ale lumii.
Iar secretarul general al ONU, António Guterres, propune să ușureze sancțiunile împotriva Rusiei dacă va deschide exporturile de cereale către Ucraina, a informat presa.
El negociază cu Rusia, Turcia și alte țări pentru a deschide exporturile de alimente ucrainene pe piețele mondiale și pentru a preveni penuria globală de alimente. În schimbul deblocării cerealelor, Guterres propune returnarea potasiului rusesc și belarus pe piața mondială.
”Nu trebuie doar să faceți apel la Federația Rusă, ci și să priviți în profunzime întregul complex de motive care au determinat criza alimentară actuală și, în primă instanță, acestea sunt sancțiunile care au fost impuse Rusiei de către SUA și UE, care interferează cu comerțul liber normal, cuprinzând produse alimentare, inclusiv grâu, îngrășăminte și altele”, a spus adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko prin intermediul agenției de presă rusă Interfax, scrie Reuters.