Experții trag un semnal de alarmă și avertizează că în ultimele decenii suprafața marilor lacuri ale lumii a scăzut constant, iar mai mult de jumătate dintre ele ar putea să se reducă semnificativ sau să dispară.
Se pare că în ultimii 30 de ani peste jumătate din lacurile și rezervoarele mari de apă din lume au scăzut din cauza schimbărilor climatice, ceea ce ridică probleme legate de apa pentru agricultură, hidroenergie și consumul uman.
Aceasta a fost concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători care a realizat un studiu. Potrivit acestora, unele dintre cele mai importante surse de apă dulce din lume, începând de la Marea Caspică, între Europa și Asia, până la Lacul Titicaca din America de Sud, au pierdut cantități uriașe de apă, notează stiripesurse.ro.
Studiul condus de hidrologul Fangfang Yao de la Universitatea din Virginia și publicat în revista Science, susține că declinul lacurilor naturale a fost determinat de încălzirea climei și de consumul uman, conform Reuters.
Mai mult decât atât, aproximativ 2.000 de lacuri mari au fost evaluate de oamenii de știință cu ajutorul măsurătorilor prin satelit combinate cu modele climatice și hidrologice. 53% dintre lacurile măsurate au înregistrat un declin din 1992 până în 2020.
De asemenea, circa 2 miliarde de oameni sunt afectați de această schimbare. Studiul a mai constatat că, în unele cazuri, cantitatea de apă a crescut, dar acest lucru s-a datorat intervenției umane.