SUA are informații „foarte credibile” că Rusia va încerca să anexeze regiunile Donețk și Lugansk „undeva la jumătatea lui mai”. Moscova ar avea planuri similare pentru Herson

SUA are informații „foarte credibile” că Rusia va încerca să anexeze regiunile Donețk și Lugansk „undeva la jumătatea lui mai”. Moscova ar avea planuri similare pentru Herson
Foto: Hepta.ro / DPA Images

SUA are informații „foarte credibile” care arată că Federația Rusă va încerca să anexeze regiunile separatiste Donețk și Lugansk „undeva la jumătatea lu mai”, precum și că există planuri pentru a crea și în Herson o așa-zisă „republică populară” în vederea anexării, a declarat ambasadorul american la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), potrivit CNN.

Așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk se află în regiunea Donbas din estul Ucrainei și și-au autoproclamat independența față de Ucraina în 2014, anul în care acolo izbucnea conflictul dintre trupele ucrainene și separatiștii susținuți de Moscova. Așa-zisa independență a celor două provincii ucrainene nu fusese recunoscută nici măcar de Federația Rusă până în zilele premergătoare invaziei lansate în 24 februarie.

Rusia va încerca să anexeze Donețk și Lugansk și ia în calcul planuri similare pentru Herson, arată informațiile SUA

„Rapoartele arată că Rusia are planuri să instrumenteze un referendum cu privire la alipirea la Rusia undeva la jumătatea lui mai și că Moscova ia în calcul un plan similar pentru Herson”, a afirmat ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter, într-un briefing de presă la sediul Departamentului de Stat al SUA.

Federația Rusă ar fi răpit oficiali locali din zonele pe care le-au ocupat în estul Ucrainei pentru a-i înlocui cu „grupuri care sunt loiale Moscovei”, susține ambasadorul american. De asemenea, dispar „directori de școli, jurnaliști, activiști locali, oficiali municipali”, a continuat Michael Carpenter.

„Mai recent, au existat de asemenea informații că forțele ruse au tăiat internetul și o parte din accesul la telefonia mobilă în aceste regiuni pentru a neutraliza fluxul de informații credibile”, a mai spus Carpenter, adăugând că în aceste localități Rusia „ar putea încerca să țină un referendum fals pentru a încerca să adauge un strat de legitimitate democratică sau electorală”.

În a doua parte a lunii aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski amenința că partea ucraineană va abandona discuțiile cu partea rusă dacă sunt organizate „pseudo-referendumuri” pentru a crea „pseudo-republici” în zonele aflate sub ocupație rusă, potrivit Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”