SUA are informații „foarte credibile” care arată că Federația Rusă va încerca să anexeze regiunile separatiste Donețk și Lugansk „undeva la jumătatea lu mai”, precum și că există planuri pentru a crea și în Herson o așa-zisă „republică populară” în vederea anexării, a declarat ambasadorul american la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), potrivit CNN.
Așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk se află în regiunea Donbas din estul Ucrainei și și-au autoproclamat independența față de Ucraina în 2014, anul în care acolo izbucnea conflictul dintre trupele ucrainene și separatiștii susținuți de Moscova. Așa-zisa independență a celor două provincii ucrainene nu fusese recunoscută nici măcar de Federația Rusă până în zilele premergătoare invaziei lansate în 24 februarie.
„Rapoartele arată că Rusia are planuri să instrumenteze un referendum cu privire la alipirea la Rusia undeva la jumătatea lui mai și că Moscova ia în calcul un plan similar pentru Herson”, a afirmat ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter, într-un briefing de presă la sediul Departamentului de Stat al SUA.
Federația Rusă ar fi răpit oficiali locali din zonele pe care le-au ocupat în estul Ucrainei pentru a-i înlocui cu „grupuri care sunt loiale Moscovei”, susține ambasadorul american. De asemenea, dispar „directori de școli, jurnaliști, activiști locali, oficiali municipali”, a continuat Michael Carpenter.
„Mai recent, au existat de asemenea informații că forțele ruse au tăiat internetul și o parte din accesul la telefonia mobilă în aceste regiuni pentru a neutraliza fluxul de informații credibile”, a mai spus Carpenter, adăugând că în aceste localități Rusia „ar putea încerca să țină un referendum fals pentru a încerca să adauge un strat de legitimitate democratică sau electorală”.
În a doua parte a lunii aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski amenința că partea ucraineană va abandona discuțiile cu partea rusă dacă sunt organizate „pseudo-referendumuri” pentru a crea „pseudo-republici” în zonele aflate sub ocupație rusă, potrivit Reuters.