Summitul istoric cu Vladimir Putin i-a creat mai multe probleme interne preşedintelui american Donald Trump. Acesta a fost aspru criticat pentru că în conferinţa comună a creditat afirmaţiile lui Putin în dauna informaţilor furnizare de serviciile americane de informaţii.
Printre cei mai vocali critici ai lui Donald Trump se află chiar colegi din Partidul Republican.
„Ocazie ratată de preşedintele Trump de a trage la răspundere cu fermitate Rusia pentru amestecul din 2016 şi pentru a transmite un avertisment puternic cu privire la viitoarele alegeri. Acest răspuns al lui Trump va fi considerat de Rusia ca un semn de slăbiciune şi va crea mult mai multe probleme decât rezolvă”, a scris influentul senator Lindsay Graham pe Twitter, după conferinţă, conform Agerpres.
La rândul său, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Paul Ryan, a atras atenţia că “nu există o echivalenţă morală între Statele Unite şi Rusia, care rămâne ostilă celor mai fundamentale valori şi idealuri ale noastre Statele Unite trebuie să rămână concentrate asupra tragerii la răspundere a Rusiei şi opririi atacurilor josnice ale acesteia la adresa democraţiei”.
Paul Ryan a subliniat că “Trump trebuie să-şi dea seama că Rusia nu este aliatul nostru” şi s-a arătat convins că Moscova a intervenit în alegerile prezidenţiale americane.
“N-aş fi crezut niciodată că voi apuca ziua în care preşedintele nostru american va sta pe scenă alături de preşedintele rus şi va da vina pe Statele Unite pentru agresiunea Rusiei. E ruşinos”, a scris senatorul Jeff Flake, cunoscut pentru poziţionările critice la adresa preşedintelui Trump.
Concluzia senatorului republican John McCain, fost candidat la preşedinţia SUA, este că summitul de la Helsinki a fost “o greşeală tragică”. “Nu doar că preşedintele Trump n-a reuşit să spună adevărul despre un adversar; dar, vorbind lumii în numele Americii, preşedintele nostru nu a reuşit să apere tot ce ne face ceea ce suntem – o republică de oameni liberi devotaţi cauzei libertăţii, acasă şi în străinătate”, a arătat el într-o declaraţie scrisă.
Critici extrem de dure au venit şi din partea lui John Brennan, fost director al CIA. Acesta a mers până la a afirma că preşedintele trebuie destituit pentru poziţionarea faţă de Putin.
„Spectacolul lui Donald Trump la conferinţa de presă de la Helsinki se ridică la nivelul ‘infracţiuni şi abateri de conduită grave’ şi îl depăşeşte. N-a lipsit nimic până la trădare. Nu doar că comentariile lui Trump au fost imbecile, ci el e cu totul în buzunarul lui Putin. Patrioţi Republicani, unde sunteţi???”, a afirmat fostul şef al CIA.
La rândul lor, democraţii nu au ratat momentul pentru a sări la gâtul lui Donald Trump. senatorul Chuck Schumer, liderul minorităţii din camera superioară a Congresului, s-a arătat indignat că Trump “a crezut pe cuvânt KGB în loc să creadă bărbaţii şi femeile din CIA”. El a făcut apel la republicani să-i ceară preşedintelui o atitudine mai dură faţă de Rusia şi să solicite audierea membrilor delegaţiei care l-a însoţit pe Trump la Helsinki.
Nancy Pelosi, fost lider al democraţilor din camera inferioară, a susţinut că atitudinea lui Trump “dovedeşte că ruşii îl au cu ceva la mână pe preşedinte, personal, financiar sau politic”.