Ucrainenii acuză armata rusă că a atacat o școală din regiunea Donețk cu bombe cu fosfor alb

Ucrainenii acuză armata rusă că a atacat o școală din regiunea Donețk cu bombe cu fosfor alb
Școală din regiunea Donețk distrusă după bombardamente rusești Foto: Pavlo Kyrylenko

Armata ucraineană a acuzat miercuri că forţele rusești au bombardat o şcoală la Avdiivka, în regiunea Doneţk din Ucraina. Aceștia au folosit muniţii cu fosfor alb, care au provocat un incendiu care a cuprins întreaga clădire, conform agenţiei de presă EFE.

Folosirea muniţiilor cu fosfor alb a fost anunțată de către şeful administraţiei regionale militare din Doneţk, Pavlo Kirilenko, pe Telegram.

O altă instituţie de învăţământ, distrusă de ruşi în regiunea Doneţk

Șeful administraţiei regionale militare din Doneţk a precizat că: „O altă instituţie de învăţământ, distrusă de ruşi în regiunea Doneţk – Şcoala nr.1 din Avdiivka”, susţine şeful administraţiei ucrainene din regiune Kirilenko. „Noaptea trecută, trupele ruse au efectuat bombardamente asupra unei şcoli cu muniţie cu fosfor alb interzise. Şcoala a ars în întregime. Din fericire, nu au fost înregistrate victime: în interiorul clădirii se afla doar personalul de pază, care a reuşit să se salveze”.

Bombele cu fosfor alb creează incendii care nu pot fi stinse cu apă, iar componentele sale la atingerea cu pielea umană încep să o „devoreze” până străbat osul.

Folosirea lor este interzisă în perimetrul localităţilor din 1997 prin Convenţia de la Geneva, conform Digi24.ro.

Peste 400 de instituţii de învăţământ, distruse de armata rusă

Şeful administraţiei regionale militare a specificat că trupele ruse au avariat de la începutul războiului, 416 instituţii de învăţământ în regiunea Doneţk, respectiv 181 de grădiniţe și aproape 200 de şcoli.

„Vom reconstrui totul, dar ruşii vor plăti un preţ mare” pentru aceasta, a adăugat șeful administrației.

Înainte de război, în şcoala atacată de armata din Rusia, din care a rămas o carcasă fumegândă, studiau aproximativ 200 de copii, conform Ukrinform.

„În şcoală nu se afla niciun militar şi nici echipamente militare nu se aflau aici. Ruşii pur şi simplu distrug deliberat infrastructura civilă” în Ucraina, a explicat Kirilenko.

De asemenea, autorităţile din Ucraina au mai acuzat forţele ruse de folosirea muniţiilor cu fosfor alb în atacurile lor. De exemplu, Kievul a acuzat forțele ruse că au folosit bombe cu fosfor alb într-un atac asupra combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni