Forțele ruse au deportat aproape 40.000 de persoane din Mariupol în Rusia sau Donețk, susține primarul orașului de la Marea Azov

Forțele ruse au deportat aproape 40.000 de persoane din Mariupol în Rusia sau Donețk, susține primarul orașului de la Marea Azov
Hepta.ro / Sputnik / Alexey Kudenko

Forțele ruse au deportat aproape 40.000 de persoane din Mariupol în Federația Rusă sau în așa-zisa „republică populară” Donețk, susține primarul orașului ucrainean de la Marea Azov, Vadym Boicenko, potrivit CNN.

Armata rusă, acuzată că duce populația locală din Mariupol „la periferia Rusiei, în Orientul Îndepărtat sau în Siberia”

„Am verificat deja listele cu cei care au fost deportați din Mariupol către Rusia sau așa-zisa republică populară Donețk. Aproape 40.000 de persoane. Acum au început să ascundă aceste liste. Din păcate, nu putem verifica totul în acest moment, dar continuăm efortul”, a declarat primarul din Mariupol, marți, într-o conferință de presă.

Edilul a acuzat armata rusă că „duce populația locală la periferia Rusiei, în Orientul Îndepărtat sau în Siberia, și acolo îi folosesc la diverse treburi”. Totodată, el susține că rezidenții din Mariupol primesc certificate de relocare și sunt puși la „muncă umilitoare”.

Situația din Mariupol, abordată și în discuția dintre Macron și Putin

Situația din Mariupol a fost abordată și în convorbirea pe care au avut-o marți președintele francez și omologul său rus. Emmanuel Macron, despre care Palatul Elysee spune că a subliniat „gravitatea extremă a consecințelor războiului de agresiune” pe care l-a declanșat Federația Rusă împotriva Ucrainei, i-a solicitat lui Vladimir Putin să permită continuarea evacuărilor din combinatul Azovstal.

Nu în ultimul rând, liderul francez a reluat apelul pentru încetarea focului în Ucraina. În opinia lui Macron, Rusia „să se ridice la înălțimea responsabilităților sale ca membru permanent al Consiliului de Securitate prin a pune capăt acestei agresiuni devastatoare”, spun reprezentanții Președinției franceze.

În schimb, liderul rus i-a transmis că Occidentul ar trebui să pună presiune pe Kiev pentru a opri „atrocitățile” din Ucraina, notează BBC și Reuters.

„Occidentul ar putea să contribuie la încetarea acestor atrocități prin exercitarea unei influențe adecvate asupra autorităților de la Kiev și prin oprirea livrărilor de arme către Ucraina”, susține Kremlinul, citat de RIA.

Urmăriți B1TV.ro și pe