UE vrea să folosească activele oligarhilor ruși pentru reconstrucția Ucrainei. Ursula Von der Leyen: „Și Rusia ar trebui să aibă o contribuție”

UE vrea să folosească activele oligarhilor ruși pentru reconstrucția Ucrainei. Ursula Von der Leyen: Și Rusia ar trebui să aibă o contribuție
Sursa: Freepik

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană vrea să folosească activele înghețate ale oligarhilor ruși ca scop pentru  reconstrucția Ucrainei după război, conform Reuters.

„Cred că și Rusia ar trebui să aibă o contribuție”

Comisia a propus miercuri un împrumut în valoare de 9 miliarde de euro pentru Ucraina ca sprijin pentru ca țara să funcționeze în timpul războiului provocat de armata rusă.

Președintele Comisiei Europene a anunțat că „Avocații noștri lucrează intens la găsirea unor posibile modalități de folosire a activelor înghețate ale oligarhilor pentru reconstrucția Ucrainei. Cred că și Rusia ar trebui să aibă o contribuție”, conform postului german de televiziune ZDF.

Ea a adăugat că este de acord cu reconstrucția pe termen lung a Ucrainei în ceea ce privește reformele necesare pentru ca țara să adere la Uniunea Europeană.

Șefa Comisiei Europene a declarat că Ucraina își dorește un viitor în Uniunea Europeană, însă trebuie îndeplinite câteva standarde pentru aderare în domenii, cum ar fi statul de drept și în sfera economică și politică, conform Digi24.ro.

„Ucraina vrea să adere la UE cu orice preț”

„Procesul de aderare depinde foarte mult de modul în care se comportă țara candidată și de ceea ce face. Ucraina vrea să adere la UE cu orice preț, ceea ce înseamnă că există o motivație puternică pentru a întreprinde reformele necesare”, a spus ea.

„Va trebui să cofinanțăm reconstrucția Ucrainei. Este logic să abordăm reformele în același timp, de exemplu împotriva corupției sau consolidarea statului de drept”, a mai adăugat aceasta.

În acest caz, Comisia Europeană propune constituirea unei „platforme de reconstrucţie condusă de Ucraina şi de Comisia Europeană şi care să reunească statele membre ale UE, alţi donatori bilaterali sau internaţionali, instituţii financiare internaţionale şi alţi parteneri care gândesc la fel”.

Fondul Monetar Internaţional prognozează că Ucraina va avea nevoie de 5 miliarde de euro pe lună ca sprijin financiar în lunile viitoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe