Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat joi că nu este de acord cu aderarea „pe scurtătură” a Ucrainei la Uniunea Europeană, explicând că nu ar fi corect față de țările din Balcanii de Vest, conform BBC.
Cancelarul federal al Germaniei: „Faptul că nu există o scurtătură a căii aderării la UE (a Ucrainei) este un imperativ al corectitudinii faţă de cele şase ţări din Balcanii de Vest”, care vor de mult timp să adere la Uniune, a specificat acesta în cadrul unui discurs în Camera inferioară a Parlamentului german.
Totodată, Olaf Scholz a specificat că: „De ani de zile (aceste țări) au întreprins reforme intensive și se pregătesc pentru aderare. Respectarea promisiunilor noastre față de ele nu este doar o chestiune de credibilitate. Astăzi, mai mult ca niciodată, integrarea lor este și în interesele noastre strategice”.
De asemenea, președintele Franței Emmanuel Macron a atenționat în urmă cu ceva timp că ar putea dura „zeci de ani” pentru ca Ucraina să devină stat membru, iar liderul germani a fost de acord cu această afirmație.
În luna aprilie, cancelarul a cerut grăbirea cererilor națiunilor din Balcanii de Vest: Kosovo, Bosnia, Serbia, Albania, Muntenegru, respectiv Macedonia de Nord, conform Digi24.ro.
Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a cerut ca un loc să fie „rezervat” pentru Ucraina în Uniunea Europeană, chiar dacă negocierile de aderare ar urma să dureze mai mult timp.
„Auzim foarte des că Ucraina aparţine familiei europene şi că la ora actuală este important să fie rezervat acest loc pentru ţară în UE”, a declarat Kuleba la televiziunea publică germană, la începutul unei vizite în Germania.
„Nu vorbim propriu-zis de aderarea Ucrainei la UE cât mai repede posibil, însă este foarte important pentru noi să rezervăm acest loc pentru Ucraina”, a transmis șeful diplomaţiei ucrainene, potrivit AFP.