Ungaria, dezamăgită: Putin a promis, Orban a crezut. Presa maghiară acuză guvernul de la Budapesta că a cumpărat gaze de la ruși la prețuri mai mari decât cele din UE

Ungaria, dezamăgită: Putin a promis, Orban a crezut. Presa maghiară acuză guvernul de la Budapesta că a cumpărat gaze de la ruși la prețuri mai mari decât cele din UE
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Premierul Viktor Orban a crezut în promisiunile lui Vladimir Putin referitoare la livrarea de gaze la un preț ieftin spre Ungaria, însă, presa maghiară argumentează că, în practică, lucrurile au fost exact pe dos: conform jurnaliștilor de la Budapesta, țara lor a plătit cu 8% mai mult pentru gazele din Rusia faţă de cât ar fi costat acestea pe piaţa europeană.

Astfel,cotidianul digital independent Nepszava a publicat marți un articol în care argumentează faptul că Ungaria a plătit, în octombrie 2022, cu 8% mai mult pentru gazele din Rusia faţă de cât ar fi costat acestea pe piaţa europeană, în pofida faptului că Moscova a promis Budapestei prețuri la o cincime din valoarea la care se tranzacţionează în blocul comunitar, citează agenţia EFE.

Ungaria are contracte pe termen lung cu Gazprom, care îi livrează gazele prin gazoductul Turkish Stream.

Budapesta nu a câștigat nimic din trădarea Europei

Potrivit datelor Oficiului Central de Statistică ungar (KSH), în octombrie 2022 Ungaria a plătit Gazprom un preţ de 2.493 euro pentru mia de metri cubi, cu 8% mai mult faţă de media preţului gazelor naturale ce s-au comercializat în aceeaşi lună pe piaţa de referinţă pentru Europa – TTF, care a fost de 2.305 euro/1.000 mc.

Astfel, în octombrie, Budapesta a plătit Moscovei 1,2 miliarde euro pentru un volum de 481 milioane metri buci de gaze.

Premierul Viktor Orban, recunoscut pentru deschiderea sa față de politicile Moscovei, a „reuşit” doar ca Ungaria să fie exceptată de la aplicarea plafonului la preţul gazelor importate din Rusia, plafon adoptat în decembrie de restul partenerilor din Uniunea Europeană, împreună cu marile puteri din G7 şi alte ţări.

Presa maghiară: Putin a promis, Orban a crezut

Ungaria s-a opus plafonării invocând dependenţă energetică de gazele din Rusia, de unde cumpără 65% din necesarul intern.

Presa maghiară reaminteşte episodul de la Moscova, când Viktor Orban l-a vizitat pe Vladimir Putin, pe 1 februarie, iar preşedintele rus a promis Ungariei gaze „la a cincea parte din preţul de pe pieţele europene”.

Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa sunt în scădere în noul an, în condiţiile în care vremea blândă a redus cererea, conform Bloomberg, iar preţurile de referinţă la hub-ul TTF de la Amsterdam au scăzut luni dimineaţa cu până la 7,9% – cel mai redus nivel din 21 februarie, extinzând declinul din ultimele trei săptămâni.

Vremea mult prea caldă a ajutat Europa să mențină stocurile de gaze

Meteorologii prognozează temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru acest anotimp, ceea ce va ajuta Europa să evite reducerea stocurilor de gaze; în decembrie, preţurile la gaze au scăzut cu aproximativ 47%, Europa reuşind să înlocuiască cu gaze naturale lichefiate (GNL) combustibilii din Rusia.

Astfel, vremea şi scăderea cererii în industrie la final de an ar putea ajuta Europa să păstreze un nivel ridicat al stocurilor de gaze până la finalul iernii ceea ce sprijină economia europeană, după inflaţia ridicată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`