Miniștii Agriculturii din Uniunea Europeană și-au arătat sprijinul și dorința de adoptare a proiectului privind aprovizionarea cu alimente în situații de criză, conform EFE, citat de către Agerpres.
Programul are în vedere protejarea lanțului alimentar împotriva viitoarelor amenințări, inclusiv împotriva viitoarelor pandemii. Miniștrii s-au reunit în cadrul Consiliului European, iar aceștia au dat undă verde unor concluzii ce are în vedere alimentarea cu alimente și securitate alimentară ca parte a strategiei „De la fermă la masă”.
Proiectul „va ajuta UE să facă faţă provocărilor precum fenomene meteo extreme, evenimente relaţionate cu sănătatea vegetală sau animală şi penuria de fertilizanţi, energie sau mână de lucru”, conform unui comunicat al Consiliului.
Ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, a declarat luni că în acest fel „se va face un pas înainte în privinţa răspunsului la viitoare crize”. De asemenea, Miniștrii au luat în considerare propunerea Spaniei, anume punerea în prim-plan a regiunilor ultraperiferice.
Ca urmarea a propunere, CE salută această inițiativă, iar planul de contingenţă propus şi recunoaşte necesitatea pregătirii sistemului alimentar european pentru următoarele crize este un proiect imperativ.
„Profitând de lecţiile învăţate în timpul pandemiei, putem garanta că răspunsul nostru la viitoare crize va fi coordonat la nivel de UE şi va permite mişcarea continuă a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor transfrontaliere”, a afirmat ministrul sloven, Joze Podgorsek.
De asemenea, CE a subliniat că transparența și comunicarea este foarte importantă pentru a menține încrederea consumatorilor. Această viziune are în spate „efectele cele mai rele ale recentei pandemii”, unde UE s-a lovit de un val de scepticism în privința vaccinului și existenței virusului Sars-Cov-2.