Consiliul European recomandă României să pună capăt deficitului excesiv până în 2024

Consiliul European recomandă României să pună capăt deficitului excesiv până în 2024
foto: Pixabay

Consiliul European a adoptat vineri o recomandare în privința procedurii de deficit excesiv care a fost demaratăîn cazul României.

Consiliul European recomandă României să revină la un deficit sub 3% până în 2024

Astfel, România ar trebui să pună capătdeficitului excesiv până în 2024, cel mai târziu, potrivit unui comunicat de presă.

“Consiliul a ajuns la concluzia că o prelungire a termenului limită actual pentru ca România să îşi corecteze deficitul public ar fi importantă pentru a nu compromite revenirea economică după pandemia de COVID-19. Noul termen limită pentru corectarea deficitului excesiv permite un efort mai gradual un echilibru între consolidarea fiscală şi revenirea economică”, arată Consiliul European, potrivit Agerpres.

România ar trebui să aibă undeficit guvernamental general de 8% din PIB în 2021, 6,2% din PIB în 2022, 4,4% din PIB în 2023 şi 2,9% din PIB în 2024,ceea ce este în linie cu obiectivele guvernului român.

Consiliul European mai subliniază că a luat în calcul modificările din situaţia fiscală a României, evoluţiile bugetare din 2020 şi noua strategie bugetară adoptată şi cere reforme, inclusiv în gestionarea finanţelor publice.