„Variola maimuței” se răspândește rapid în țările europene. Italia și Suedia au identificat noi cazuri

„Variola maimuței” se răspândește rapid în țările europene. Italia și Suedia au identificat noi cazuri
Organizația Mondială a Sănătății consideră că riscul la nivel mondial este moderat Sursă foto: Pixabay

​Variola maimuței, afecțiunea virală detectată în câteva țări europene și în Statele Unite, este o boală pentru care nu există, în acest moment, tratament specific și nici vaccin pentru prevenirea ei, iar spre ingrijorarea specialiștilor, virusul se răspândește rapid în Europa.

Variola maimuței a apărut în Suedia, după ce au fost raportate cazuri în Marea Britanie și Portugalia. De asemenea, joi a fost identificat și primul caz în Italia, potrivit BBC.

Persoana infectată în Italia cu variola maimuței călătorise recent în Insulele Canare

Cele mai recente cazuri confirmate au fost raportate în Italia și Suedia. Cu toate acestea, autorităţile portugheze au identificat cinci pacienți infectați cu virusul care provoacă această boală, iar serviciile de sănătate din Spania au anunțat că au 8 cazuri suspecte.

În doar o singură lună, Marea Britanie a ajuns la nouă cazuri de infectare, în timp ce autorităţile din SUA au transmis recent că au detectat un prim caz de variola maimuţei la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts.

Potrivit Institutul de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Spallanzani din Roma, persoana infectată în Italia este un tânăr care s-a întors recent din Insulele Canare. Acesta a fost pus în izolare și primeşte tratament, aflânsu-se într-o stare stabilă.

Alessio D’Amato, consilierul pentru sănătate din regiunea Lazio,  a confirmat pe reţelele de socializare că este vorba despre primul caz de variola maimuţei în Italia, menționând că situaţia se află sub „monitorizare constantă”, informează AFP.

Autoritățile sanitare din Europa monitorizează orice focar de boală

După anunțul Marii Britanii, autoritățile sanitare din Europa monitorizează atent orice focar de boală. Focarul a fost înregistrat după ce o persoană venită recent din Nigeria a fost testată pozitiv. Cei doi bolnavi locuiesc în aceeași gospodărie și nu au intrat în contact cu pasagerul diagnosticat anterior.

Infecția virală este similară cu varicela umană și provoacă, de obicei, o boală ușoară, însă majoritatea bolnavilor au nevoie de săptămâni întregi de recuperare.

Directorul UKHSA, Dr. Colin Brown a reamintit că infecția „nu se răspândește ușor între oameni și necesită contact personal apropiat cu cineva care este simptomatic”. Riscul izbucnirii unei epidemii rămâne redus, asigură specialiștii din domeniul sănătății.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`