Crește numărul persoanelor testate pozitiv cu „variola maimuței” în Europa. Încă 5 cazuri confirmate în Portugalia și zeci de suspecți în Spania

Crește numărul persoanelor testate pozitiv cu „variola maimuței” în Europa. Încă 5 cazuri confirmate în Portugalia și zeci de suspecți în Spania
Riscul de infectare cu variola maimuței este „foarte scăzut” pentru populația generală. Sursa: Freepik/master1305

După ce două persoane din Marea Britanie au fost diagnosticate cu „variola maimuței”, Portugalia anunță și ea că a identificat 5 bărbați infectați, iar Spania testează aproximativ 23 de suspecți.

Autoritățile sanitare portugheze au testat 20 de suspecți, însă numai cinci persoane au fost confirmate cu infecția. Aceștia provin din regiunea Lisabona și în Valea Tajo, iar starea lor de sănătate este una bună, potrivit gândul.ro.

Autoritățile sanitare din Europa monitorizează orice focar de boală

După anunțul Marii Britanii, autoritățile sanitare din Europa monitorizează atent orice focar de boală. Focarul a fost înregistrat după ce o persoană venită recent din Nigeria a fost testată pozitiv. Cei doi bolnavi locuiesc în aceeași gospodărie și nu au intrat în contact cu pasagerul diagnosticat anterior.

Infecția virală este similară cu varicela umană și provoacă, de obicei, o boală ușoară, însă majoritatea bolnavilor au nevoie de săptămâni întregi de recuperare.

Directorul UKHSA, Dr. Colin Brown a reamintit că infecția „nu se răspândește ușor între oameni și necesită contact personal apropiat cu cineva care este simptomatic”. Riscul izbucnirii unei epidemii rămâne redus, asigură specialiștii din domeniul sănătăți.

Care sunt simptomele variolei maimuței?

Primele simptome care apar în cazul infectării cu variola maimuței includ febră, dureri de cap, dureri musculare și de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare, potrivit UKHSA. Ulterior, se poate dezvolta și o erupție cutanată, care își schimbă aspectul în funcție de etape.

Potrivit NHS, boala este răspândită în principal de animalele sălbatice în părți din vestul sau centrul Africii, iar riscul răspândire în Marea Britanie este foarte scăzut. Infecția a fost descoperită pentru prima dată în 1958, când au apărut focare ale unei boli asemănătoare variolei la maimuțele izolate pentru cercetare. Primul caz la om a fost înregistrat în 1970.

Urmăriți B1TV.ro și pe