Virgil Bălăceanu: Pentru o operație strategică precum invazia în Ucraina, 200.000 de oameni sunt puțini / Scopul lui Putin e ca Ucraina să fi devenit, pe modelul Belarusului, o bază ofensivă la granița cu NATO (VIDEO)

Virgil Bălăceanu: Pentru o operație strategică precum invazia în Ucraina, 200.000 de oameni sunt puțini / Scopul lui Putin e ca Ucraina să fi devenit, pe modelul Belarusului, o bază ofensivă la granița cu NATO (VIDEO)
Separatiștii susținuți de Rusia, în uniforme militare, dar fără însemne, fotografiați pe 1 martie 2022 în zona teritoriilor separatiste din estul Ucrainei. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Pentru o operație strategică, cum este invazia Rusiei în Ucraina, 200.000 de oameni sunt puțini, a declarat generalul (r) dr. Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, marți, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Virgil Bălăceanu, pe B1 TV: Scopul lui Vladimir Putin e ca Ucraina să fi devenit, pe modelul Belarusului, o bază ofensivă la granița cu NATO

„Pentru o operație strategică, cum a fost invazia Ucrainei, 200.000 de oameni sunt puțini. Citiți istoria, care este publică, a războaielor din Irak, într-o anumită dimensiune și a celui din Afganistan, grupările de atac, grupările de ofensivă la nivel strategic, sunt mai mari. Eu n-am crezut ceea ce spuneau americanii, că (rușii) vor ataca, pentru că vă ofer un exemplu. În 2018, rușii au organizat un mare exercițiu în Extremul Orient, în districtul militar de est, numit Vostok Est-2018, cu peste 300.000 de militari”, a explicat militarul român.

Probabil Vladimir Putin și Federația Rusă au crezut că armata ucraineană va ceda.

„Au adus o grupare de forțe mult mai mică. Am o singură explicație, pe care de fapt am comentat-o cu toții pe media și nu numai, au crezut că armata ucraineană va ceda și, bineînțeles, în timp scurt vor reuși înlocuirea lui Zelenski și a guvernului ucrainean cu un guvern-marionetă al Moscovei. Lucrurile nu stau așa pe teren și atunci este nevoie de o suplimentare de forțe”, a mai spus președintele AORR.

Referitor la posibilitatea implicării Belarusului în conflict, Virgil Bălăceanu a afirmat: „Este o decizie politică, însă e o decizie politică grea pentru Lukașenko pentru că destul are sancțiuni pe care le va simți, pentru că Belarus constituie o bază de ofensivă, de atac, a pus la dispoziție teritoriul și infrastructura militară, dar participarea cu trupe înseamnă cobeligeranță și atunci lucrurile sunt mai complicate”.

„Sigur că Putin l-ar vrea pe Lukașenko cu trupele sale nu numai ca suplimentare a eforturilor, pentru că ar schimba atunci raportul de forțe, dar vrea ca Belarus să fie un prieten loial, fidel, supus Moscovei și să se demonstreze că uniunea statală Federația Rusă – Belarus funcționează și în cazul unui război de agresiune. De fapt, scopul lui Putin este ca Ucraina să fi devenit un al treilea stat al acestei uniuni, să fi fost Ucraina pe modelul Belarusului, o bază de „apărare”, dar o bază ofensivă, la granița cu NATO”, a mai punctat Virgil Bălăceanu, care a vorbit și despre capturile de tehnică militară ale forțelor ucrainene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`