Războiul nejustificat și neprovocat pe care l-a declanșat Federația Rusă împotriva Ucrainei a intrat marți, 22 martie, în a 27-a zi. Între timp, cele două tabere implicate în conflictul armat continuă să negocieze, însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că deciziile majore vor fi luate doar în baza unui referendum popular.
Update 23.55: 11 autobuze și două mașini ale Serviciului de Stat de Urgență au fost oprite la intrarea în orașul Mangush. 11 șoferi și patru salvatori au fost capturați de soldații ruși.
„Din păcate, trupele de ocupație au încălcat acordurile și nu au permis evacuarea oamenilor din satele Nikolskoie și Melekino”, a precizat ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate, Irina Vereșciuk.
Update 23.35: Parchetul General al Ucrainei trage un semnal de alarmă. Potrivit procurorilor, un militar rus a violat în mod repetat soția unui civil ucis.
„Primim informații operative despre crimele sexuale ale armatei ruse pe teritoriile ocupate și în punctele fierbinți. Procurorii de la Kiev au identificat un militar rus care a ucis un bărbat neînarmat și i-a violat în mod repetat soția”, a precizat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.
Update 23.01: Președintele rus a avut, marți, o discuție telefonică cu omologul său de la Paris. Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Convorbirea dintre Macron și președintele rus Vladimir Putin a durat o oră, potrivit Palatului Élysée.
Update 22.55: Potrivit unor imagini din satelit de la granița dintre Ucraina și Belarus, mai multe trupe militare se adună în regiunea Gomel. Autoritățile ucrainene nu exclud posibilitatea atacului din partea vecinilor săi.
Update 22.50: Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a recunoscut faptul că Rusia nu și-a atins încă niciunul dintre obiectivele puse de conducerea țării. Acesta nu exclude riscul folosirii armelor nucleare.
„Dacă este vorba despre o ameninţare existenţială pentru ţara noastră, atunci ele pot fi folosite în conformitate cu doctrina noastră”, a precizat Peskov.
Update 22.40: SUA a remarcat semnale care sugerează că forțele ucrainene încearcă să recâștige din teritoriul cazut pradă trupelor ruse, spune purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de CNN.
„S-au apărat foarte inteligent, foarte agil, foarte creativ, în locuri pe care le consideră potrivite pentru apărare, iar acum am văzut, în special în locuri din sud de lângă Herson, că au încercat să recâștige teritoriu”, a declarat John Kirby.
Update 22.20: Nu există niciun acord la orizont pentru încetarea focului în Ucraina, a precizat Palatul Elysee, marți, după cea mai recentă discuție dintre președintele francez Emmanuel Macron și omologul său rus, Vladimir Putin, potrivit CNN.
Update 22.00: Eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP, și alți membri ai Parlamentului European au solicitat sprijinul BCE pentru suspendarea temporară a comisioanelor la transferurile bancare către Republica Moldova și Ucraina.
Update 21.50: Războiul din Ucraina a schimbat complet viziunea Bruxelles-ului în ceea ce privește problema energiei, a declarat eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și lider al delegației române din PPE, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
Update 21.40: Un război nu se duce cu tehnica pe care ai furat-o, iar utilizarea ei este un simbol al moralului asupra inamicului, însă nu schimbă raportul de forțe, a explicat generalul (r) Virgil Bălăceanu, la „Bună, România” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir. Pe de altă parte, militarul s-a arătat de părere că „200.000 de oameni sunt puțini” pentru o operație strategică precum invazia Rusiei în Ucraina.
Update 21.30: Celebrul lunetist canadian ”Wali” este în viață. Acesta a rupt tăcerea și a vorbit despre conflictul ruso-ucrainean. Militarul a fost dat dispărut de propagandiștii Kremlinului.
”Sunt în viață. Zvonurile că aș fi murit în luptă au fost complet ridicole. Adevărul este că am câștigat și am produs pierderi între inamici. Din păcate am pierdut și camarazi, morți și răniți”, a remarcat lunetistul, citat de CBC.
Update 21.05: Un civil a murit, încă trei au fost răniți, în urma bombardamentelor din Obolon (regiunea Kiev). Anunțul a fost făcut de șeful administrației militare a capitalei ucrainene, Mikola Zhirnov.
Update 19.55: Un contraatac efectuat de forțele ucrainene la nord și la vest de Kiev pare să fi avut ceva succes și amenință eforturile pe care le depun trupele ruse pentru încercuirea capitalei ucrainene, dar și abilitatea lor de a reaproviziona unitățile avansate care sunt expuse la nordul orașului, relatează CNN.
Update 19.50: Un oficial american de rang înalt din sectorul apărării susține că în Ucraina este „activ” și Grupul Wagner, un grup paramilitar finanțat de Federația Rusă, transmite CNN.
Pe de altă parte, același oficial susține că SUA nu a observat luptători străini „care să fi zburat în țară” din Siria sau din altă parte.
Update 19.40: Federația Rusă a atacat orașul ucrainean Mariupol folosind nave amplasate în Marea Azov, susține un oficial american din zona de apărare, citat de CNN.
Mariupol, cândva casa a 450.000 de persoane, se transformă „în cenușă”, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Update 19.30: Este necesară o prezență militară sporită aliată în România în regiunea Mării Negre, ca răspuns strict defensiv la agresiunea Rusiei, a declarat președintele Klaus Iohannis, marți, după întrevederea pe care a avut-o la București cu omologul său polonez, Andrzej Duda.
Tot atunci, Klaus Iohannis a anunțat că el și președintele Poloniei au decis să organizeze un Summit al Formatului B9 la București.
România și Polonia susțin ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în Uniunea Europeană și vor continua să acționeze pentru ca acest obiectiv să devină realitate, a mai spus șeful statului român.
Update 19.25: Polonia a anunțat, marți, că a propus Statelor Unite excluderea Federației Ruse din G20 ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, transmite Reuters.
Update 19.20: Depozitele unei companii farmaceutice au ars în apropierea satului Makarov din regiunea Kiev. Pierderile acesteia se ridică la 1.5 miliarde de grivne.
Update 18.40: Soldații ruși au tras asupra localității Lozovaia din regiunea Harkov. Aproximativ douăzeci de locuințe au fost distruse.
Update 17.15: Marea Britanie a furnizat forțelor ucrainene peste 4.000 de sisteme de rachete antitanc pentru a le facilita „rezistența împotriva agresiunii ruse”, spune Ministerul britanic al apărării, citat de BBC.
Update 17.10: Mai multe localități din Ucraina nu mai au hrană decât pentru trei-patru zile, avertizează organizația internațională Mercy Corps, care avertizează că sistemul umanitar al țării „este complet distrus”, transmite CNN.
„Una dintre principalele noastre preocupări în acest moment este vulnerabilitatea lanțului de aprovizionare. Știm că majoritatea municipalităților din zonele în care se poartă cele mai intense lupte nu au mai au bunuri esențiale, cum este hrana, decât pentru trei-patru zile”, susține Steve Gordon de la Mercy Corps.
Update 17.05: La aproape o lună de la startul invaziei, este neclar care sunt obiectivele militare actuale ale Federației Ruse, consideră dr. Ruth Deyermond de la Kings College London, expertă în studii de război, potrivit BBC.
Este clar că obiectivele inițiale ale Moscovei, așa cum au fost ele exprimate de președintele Vladimir Putin, nu au fost atinse și nu pot fi atinse, a adăugat ea.
În opinia sa, securizarea unui coridor terestru între Rusia și Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în anul 2014, a părut să fie principala preocupare a forțelor ruse, însă evaluările Ministerului britanic al apărării sugerează că trupele invadatoare încă trebuie să încerce să atace Kievul și să încerce să îndepărteze actualul guvern ucrainean.
„Este foarte dificil să funcționeze așa ceva la ora actuală”, a punctat experta.
Update 17.05: Autoritățile finlandeze au arestat 21 de iahturi care ar putea aparține unor oligarhi ruși. În cazul în care se confirmă informația că navele aparțin afaceriștilor din lista de sancțiuni, autoritățile finlandeze le vor îngheța proprietatea.
Update 16.40: Femeile și copiii sunt evacuați cu forță de soldații ruși. Potrivit presei ucrainene, oamenii din Harkov, Cernigov, Kiev și Donețk sunt trimiși pe teritoriul țării agresoare.
„Femeile, copiii, bătrânii sunt percheziționați, documentele ucrainene, telefoanele sunt luate și trimise în regiunile de frontieră ale Federației Ruse. Acolo sunt plasați în lagăre de concentrare cu transfer ulterior în mai multe localități din Rusia”, a precizat Liudmila Denisova, comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului.
Update 16.02: Kremlinul susține că 25% dintre ruși sunt împotriva războiului din Ucraina: Aceștia sunt sfătuiți „să nu mai țină cont de fluxurile de minciuni venite dinspre Occident”.
„Planurile lui Putin sunt să reconstruiască un imperiu, Imperiul Rus, iar România, să nu uite că a fost parte a Imperiului Rus cu ani în urmă”, a declarat Vitali Klitschko, boxer retras din activitate, actual primar al Kievului.
Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko, a susținut că zece spitale au fost complet distruse de când Rusia a invadat Ucraina.
„Aroganţa guvernului rus a intrat în coliziune cu demnitatea poporului ucrainean, care a reuşit să frâneze obiectivele expansioniste ale Moscovei şi să impună un cost uriaş armatei invadatoare”, a declarat premierul italian Mario Draghi, după un discurs susținut în Parlamentul italian de Zelenski.
Update 14.58 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în fața parlamentarilor italieni că războiul din Ucraina este „poarta” prin care Vladimir Putin intenționează să pătrundă în Europa.
Un fixer care ajuta o echipă de ziariști Radio France să realizeze reportaje în Ucraina a fost răpit și torturat nouă zile de soldații ruși. ”Nikita” (numele nu e cel real, din motive de siguranță) și-a spus povestea pentru Reporters sans frontières.
Ambasada SUA la Kiev a acuzat, citând informații obținute de Ministerul ucrainean de Externea, că forțele ruse au „răpit ilegal” aproape 2.389 de copii din teritoriile controlate de separatiștii pro-ruși Donețk și Lugansk.
Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a tansmis că aproape un sfert din populația Ucrainei a fost strămutată în mai puțin de o lună de război. Numărul ucrainenilor care s-au refugiat în străinătate a ajuns la aproape 3.557.000. 6,5 milioane de persoane şi-au găsit refugiu în interiorul țării.
Singura fabrică din Rusia care se ocupă de asamblarea tancurilor și-ar fi oprit producția din cauza lipsei de piese, susține armata ucrianeană.
Colonel rus în lenjerie intimă și șosete inscripționate „Forțele Armate ale Ucrainei”. Militarul a fost capturat de armata ucraineană
Update, 12:35 – Serviciul ucrainean de contraspionaj militar susține că a dejucat un posibil asasinat al președintelui Volodimir Zelenski. Membri dintr-un grup condus de un agent al FSB (n.r. – serviciul de spionaj din Rusia, succesorul KGB) ar fi încercat să ajungă în proximitatea lui Zelenski, sub acoperirea de militari ucraineni, din cadrul forțelor de apărare teritorială.
Update, 11:00 – Mircea Geoană a asigurat că NATO nu va intra în război cu Rusia, în ciuda solicitărilor lui Volodimir Zelenski.
Update 10:28 – SUA trimit Ucrainei echipamente de apărare aeriană de producție sovietică, pe care le-au obținut în urmă cu zeci de ani printr-un program secret de achiziții, informează Wall Street Journal. Printre sisteme se numără și unul de rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune SA-8, care poate oferi acoperire din partea avioanelor și elicopterelor.
Preşedintele american Joe Biden a acuzat India că e „ezitantă” în privința invaziei ruse din Ucraina, deoarece continuă să cumpere petrol rusesc și nu s-a alăturat voturilor privind condamnarea acțiunilor Moscovei.
Biden a mai spus că Putin dă „semne clare” că are în vedere folosirea armelor biologice și chimice.
Update, 10:00 – Forțele ucrainene susțin că au recâștigat controlul asupra orășelului Makariv, localizat la 60 de kilometri vest de capitala Kiev.
Update, 09:00 – Armata rusă mai are stocuri de alimente, apă, combustibil și muniție pentru „cel mult trei zile”, susține Ministerul Apărării din Ucraina.
Update, 08:55 – Rusia a declarat că armata sa a capturat peste 500 de soldaţi ucraineni, ca prizonieri de război.
Update, 08:50 – Volodimir Zelenski insistă să se întâlnească cu Vladimir Putin „pentru a opri războiul din Ucraina”. „Cred că fără această întâlnire este imposibil să înţelegem pe deplin la ce sunt dispuşi ei (n.r. – ruşii) pentru a opri războiul”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Suspilne.
În ultimele 24 de ore, Kievul a respins categoric ultimatul primit din partea armatei ruse, depunerea armelor și predarea orașului Mariupol. SUA rămâne permanent conectată la evenimentele din estul Europei, motiv pentru care Joe Biden a anunțat că vineri va merge în Polonia, după ce va participa la o întâlnire cu liderii G7 și UE, la Bruxelles.
Luni, Biden a avut o nouă discuție cu liderii europeni, telefonică.
Ieri, Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj urmăritorilor săi. Președintele Ucrainei i-a numit pe soldații ruși „sclavi” și i-a îndemnat pe cetățenii țării sale „să lupte pentru libertate”.
„Către poporul măreț din marea Ucraină!
Și nu spun acest lucru întâmplător, marea Ucraină, pentru că fac apel la toată lumea din țara noastră și la cei din străinătate, din orașe și sate, către cei care sunt liberi și care sunt temporar sub ocupație în Crimeea, în Donețk, în Lugansk, unde trebuie să lupte și pentru libertate, nu să stea și să aștepte.
Fac un apel către toți ucrainenii, oriunde ați fi. Faceți totul pentru a ne proteja statul, pentru a ne salva poporul. LuptațI! Luptați și ajutați. Alungați acești sclavi! Scoateți ocupanții afară, pentru ca Ucraina să trăiască, pentru ca toți să trăim în Ucraina, liber și pașnic, în Ucraina pe care o iubim atât de mult.
Glorie Ucrainei!”, a declarat Zelenski.
În curs de actualizare…