Președintele rus Vladimir Putin s-a alăturat procesiunii „Regimentului Nemuritor” în Piața Roșie din Moscova, ținând în mână un portret al tatălui său, un soldat din prima linie, a transmis Kremlinul într-un comunicat, potrivit CNN.
De Ziua Victoriei, în cadrul campaniei „Regimentul Nemuritor”, oamenii au defilat în mai multe orașe din Rusia și din străinătate cu portrete ale rudelor care au participat la Marele Război Patriotic.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că diferențele dintre modul în care Rusia și Uniunea Europeană au ales să marcheze aniversarea înfrângerii Germaniei naziste demonstrează că sunt „proiecte foarte diferite”.
„Am arătat două fețe foarte diferite ale zilei de 9 mai”, a susținut luni Emmanuel Macron la o conferință de presă la Parlamentul European de la Strasbourg.
„Pe de-o parte, a existat voința de a face dovadă de forță și de a intimida. Și aici a avut loc o adunare largă și civică a cetățenilor, a reprezentanților naționali și europeni, pentru a ne gândi la viitorul nostru”, a continuat președintele francez.
Întrebat de un jurnalist dacă dorința declarată a lui Vladimir Putin de a evita confruntarea a fost ipocrită, Emmanuel Macron a răspuns că: „Președintele Putin a luat o poziție amenințătoare; suntem în mod clar de partea Ucrainei”, dar a avertizat că va exista „o pace de construit mâine” și că „nu se va realiza prin excluderea reciprocă sau prin umilire”.
Anterior, președintele Emmanuel Macron a ținut un discurs în fața Parlamentului European, în care a transmis că „Ucraina, prin lupta și curajul său, este deja astăzi un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre”, avertizând totodată că orice aderare oficială a Ucrainei la UE ar putea dura decenii.
Liderii mondiali și oficialii apărării au petrecut săptămâni întregi speculând cu privire la ceea ce Vladimir Putin ar putea dezvălui despre planurile sale privind Ucraina în discursul la comemorarea Zilei Victoriei a Rusiei.
Președintele rus și-a folosit discursul pentru a îmbina istoria cu prezentul, mizând pe naționalismul rus pentru a-și justifica războiul.