Reacții la discursul lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei: „Este timpul ca soldații ruși să meargă acasă”

Reacții la discursul lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei: „Este timpul ca soldații ruși să meargă acasă”
Reacții la discursul lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei: „Este timpul ca soldații ruși să meargă acasă”. Sursa Foto: Hepta/ Sergey Guneev / Sputnik

Președintele rus Vladimir Putin a evocat luni amintirea eroismului sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-și îndemna armata către victoria în Ucraina, declarând că Occidentul s-a „pregătit pentru invadarea pământului nostru, inclusiv a Crimeei”, potrivit Reuters.

Reacții la discursul liderului de la Kremlin

În discursul președintelui rus Vladimir Putin din Piața Roșie de la Moscova înainte de parada de Ziua Victoriei ce marchează amintirea eroismului sovietic și înfrângerea Germaniei din cel de-al Doilea Război Mondial, liderul de la Kremlin a atras criticile mai multor oficiali occidentali, activiști și politicieni ruși aflați în exil.

La discursul lui Vladimir Putin au reacționat imediat mai mulți oficiali, printre care se numără Ministrul Apărării al Marii Britanii, Ben Wallace, fostul ambasador al Statelor Unite, Michael McFaul, precum și alți ruși aflați în exil.

„Țările NATO nu aveau de gând să atace Rusia. Ucraina nu plănuia să atace Crimeea”, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul prezidențial principal al Ucrainei.

„Nu poate fi nicio zi a victoriei, doar dizgrație și înfrângere sigură în Ucraina. [Putin] trebuie să înțeleagă că a pierdut pe termen lung și că e complet pierdut. Rusia nu mai e ce a fost”, a spus Ben Wallace, Ministrul Apărării din Marea Britanie.

„Este timpul ca soldații ruși să meargă acasă”

„Un om bătrân, nebun în auto-izolarea sa, stă singur pe un podium pentru că nimeni nu a venit să fie cu el, tușește și spune ceva despre naziștii din NATO. Nici cei mai devotați fani ai lui Putin nu cred că o să considere asta o imagine a victoriei”, a susținut Kira Iarmiș, purtătorul de cuvânt al liderului de opoziție aflat la închisoare, Alexei Navalnîi.

„Astăzi este o sărbătoare pe care am serbat-o din copilărie. Pe 9 mai 1945, naziștii care au bombardat Kievul la ora 4:00 pe 22 iunie 1941 au capitulat. La ora 4:00 pe 24 februarie 2022, sub semnul spiritelor rele fasciste, Kievul a fost bombardat din nou. Urmașii unora dintre cei care au câștigat [războiul]. Care au devenit fasciști. Uitați de 9 mai. Asta nu este sărbătoarea voastră”, a transmis Mihail Hodorovski, fost oligarh rus și critic al Kremlinului, aflat în exil.

„De Ziua Victoriei, Putin pierde războiul său din Ucraina. Este timpul ca soldații ruși să meargă acasă”, a mai spus Michael McFaul, fostul ambasador american în Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe