„Rusia trebuie să piardă războiul împotriva Ucrainei”, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski parlamentarilor, în timp ce prezenta un „plan de victorie” care cuprinde cinci puncte. În plan, el a exclus să cedeze orice fel de teritoriu ucrainean Rusiei și a insistat asupra priorității sale numărul unu de integrare în NATO. Kremlinul a respins rapid planul, spunând că Kievul ar trebui să „se trezească”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit miercuri planul său de victorie mult așteptat pentru a pune capăt invaziei Rusiei, respingând orice concesii teritoriale și îndemnând la creșterea sprijinului occidental, inclusiv pentru a adera la NATO, anunță France24.
După ce a respins trupele ruse la începutul invaziei din februarie 2022, Kievul se confruntă acum cu o presiune crescândă pentru a găsi o strategie de ieșire din război, deoarece trupele sale suferă pierderi masive pe câmpul de luptă, iar Moscova își intensifică atacurile asupra infrastructurii.
Rusia a ocupat aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei de la începutul războiului.
Dar în discursul său adresat parlamentarilor la Kiev miercuri, liderul în vârstă de 46 de ani a exclus posibilitatea ca Ucraina să cedeze un anumit teritoriu pentru a asigura pacea și, de asemenea, a respins orice pauză în conflict.
„Rusia trebuie să piardă războiul împotriva Ucrainei. Și asta nu înseamnă să rămânem blocați (în lupte) și nu înseamnă nici negocieri cu teritoriul sau suveranitatea Ucrainei”, a spus Zelenski în discursul său în fața parlamentarilor, flancat de steaguri ale Uniunii Europene și ale Ucrainei.
„Primul punct este o invitație de aderare la NATO, chiar acum”, a spus Zelensky, susținând că Moscova subminează securitatea în Europa de zeci de ani, din cauză că Ucraina nu e membru.
Zelenski a mai spus că aliații occidentali ai țării sale ar trebui să ridice restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă, astfel încât Kievul să poată viza locațiile militare rusești de pe teritoriul ucrainean ocupat și, de asemenea, în interiorul Rusiei.
Kremlinul a respins imediat planul lui Zelenski care ar fi menit să pună capăt conflictului, descriindu-l drept „un plan de pace efemer”.
„Singurul plan de pace care poate exista este ca regimul de la Kiev să-și dea seama de inutilitatea politicii pe care o urmărește și să înțeleagă nevoia de a se îndrepta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Rusia a cerut Kievului să abandoneze teritoriul pe care îl controlează deja în estul și sudul Ucrainei, ca o condiție prealabilă pentru discuțiile de pace.
Armata rusă a anunțat în timpul discursului adresat de către Zelenski că forțele sale au capturat încă două sate din estul Ucrainei, unde forțele sale avansează constant.
Ministerul a declarat că satele Nevske și Krasnyi Yar au fost „eliberate”, publicând un videoclip cu clădiri distruse din Nevske, cu steaguri rusești fluturând de pe două dintre ele.
În discursul său, Zelenski a criticat China, Iranul și Coreea de Nord pentru sprijinul acordat Moscovei, reînnoind acuzațiile conform cărora Coreea de Nord își trimite cetățenii să lucreze în fabricile rusești și să lupte alături de forțele ruse.
„Coaliția de criminali împreună cu Putin include deja Coreea de Nord”, a spus Zelenski parlamentarilor. „Toată lumea vede asistența acordată de regimul iranian lui Putin și, de asemenea, cooperarea Chinei cu Rusia”.
Kievul a respins orice planuri ale rivalilor de a pune capăt războiului, inclusiv cele prezentate de Brazilia și China, declarând că nu au garanții pentru securitatea Ucrainei sau pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării măcinate de război.
Miercuri, el a spus că a discutat despre o anexă secretă la „Planul de victorie” cu Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Italia și Germania pentru a desfășura pe teritoriul ucrainean un „pachet de descurajare strategică non-nucleară” care să descurajeze viitoarele atacuri rusești după război.
El a mai spus că își va prezenta planul în întregime la un summit UE de joi, cerând mai mult sprijin occidental și o invitație de aderare în NATO.