Sony a lansat, joi, simultan în România şi la nivel internaţional, noile camere Sony NEX-F3 și Sony α37. NEX-F3 înlocuiește modelul NEX-C3, și este o cameră mirrorless cu obiective interschimbabile, concepută pentru amatorii de fotografie care doresc să realizeze imagini la o calitate DSLR cu un aparat compact. Noua cameră cu lentile interschimbabile Sony α37 are ecran LCD ajustabil şi o viteză de fotografiere de 7 cadre pe secundă.
Ambele aparate foto costă 2.500 de lei și au fost lansate în cadrul expoziţiei Sony World Photography Award 2012, organizată în premieră în România, care poate fi vizitată în perioada 18-30 mai, la Cafeneaua Verona, Librăria Cărtureşti. Expoziţia reuneşte 70 dintre cele mai impresionante fotografii selectate dintr-un total de 112.000 de înscrieri din 171 de ţări şi este pentru prima dată de la debutul Sony World Photography Awards, în 2007, când e prezentată publicului din Europa de Est.
Sony NEX-F3
Sony NEX-F3 arată ca o cameră foto premium, este suficient de compactă pentru a încăpea în buzunar şi dispune de acelaşi design precum celelalte camere foto din gama α cu montură E. NEX-F3 are un senzor mult mai mare decât cel întâlnit în mod normal pe compacte – CMOS Exmor APS HD cu rezoluţie de 16,1 megapixeli reali, care captează mai multă lumină, surprinde imagini cu zgomot redus şi filmează Full HD (50i/25p). Precum tradiţionalele aparate DSLR, și NEX-F3 oferă posibilitatea de a crea efecte cu defocalizarea fundalului.
Auto-portretele sunt uşor de realizat datorită ecranului LCD care poate fi rotit până la 180°. Bliţ-ul tip ”pop-up” al noii camere este acum încorporat. El a fost introdus în premieră pe apreciatul aparat foto NEX-7. NEX-F3 ajută fotografii amatori să realizeze și portrete de calitate. Sistemul de focalizare automată identifică poziţia modelului, redimensionând scena astfel încât să creeze fotografii tip portret corect compuse şi de calitate.
Până în acest moment pentru a realiza o fotografie în plan apropiat era necesar un obiectiv foarte puternic. De acum, utilizatorii se pot bucura de instantanee clare cu ajutorul funcţiei de zoom Clear Image care dublează capacitatea de mărire a obiectivului.
Aparatul NEX-F3 are un Mod Auto Superior care recunoaşte inteligent o gamă largă de scene şi subiecte, ajustând setările cu calificarea unui fotograf experimentat. Autonomia acumulatorului a fost mărită la 470 fotografii cu o singură încărcare – rezultat îmbunătăţit cu aproximativ 18% faţă de NEX-C3.
Teleobiectivul cu zoom SEL18200LE F3.5-6.3 E18-200mm
NEX-F3 este oferit cu noul obiectiv SEL18200 F3.5-6.3 OSS LE cu distanţa focală cuprinsă între 18-200mm, care oferă un zoom puternic, de 11x, şi o rezoluţie superioară într-o carcasă uşor de transportat. Noul obiectiv cu montură E dispune de stabilizare optică a imagini, este mai mic şi cu 12% mai uşor decât SEL18200.
Sony α37
Sony a lansat în cadrul aceluiași eveniment și noua cameră Sony SLT-α37 cu lentile interschimbabile, ecran LCD ajustabil şi o viteză de fotografiere de 7 cadre pe secundă. Tehnologia cu oglindă semitransparentă, dezvoltată de Sony, face posibilă combinaţia dintre fotografierea rapidă, autofocusul continuu şi vizualizarea în timp real, chiar şi pentru înregistrările video Full HD (50i/25p).
Sistemul de focalizare AF în 15 puncte cu trei senzori în cruce asigură focalizarea cu precizie asupra feţei sau subiectului aflat în mişcare. Modul Tele-zoom Continuous Advance Priority AE apropie subiectul detectat de senzor printr-o serie de imagini fotografiate cu până la 7 cadre pe secundă, chiar şi atunci când acesta se deplasează rapid.
Încadrarea şi focalizarea sunt realizate prin noul vizor electronic Tru-Finder™, depre care Sony spune că este superior multor vizoare optice. Vizorul electronic are o rezoluţie de 1440 de puncte şi un câmp de vizualizare 100%. El oferă aceeaşi performanţă ca şi camera SLT-A57, recent lansată de Sony. Tru-Finder™ beneficiază şi de un mod special adresat celor care poartă ochelari.
Reglarea expunerii, alături de alte setări creative pot fi vizualizate în timp real fie pe Tru-Finder™, fie pe ecranul LCD Clear Photo ajustabil, de 6,7 cm (2,7″).
Modelul α37 le permite utilizatorilor începători să realizeze portrete profesionale, asemenea unui fotograf cu experienţă. Modul Auto Portrait Framing identifică poziţia subiectului şi ajustează cu precizie imaginea, pentru a obţine fotografii portret de calitate, la rezoluţie înaltă, utilizând regula treimilor din compoziţie. În plus, datorită tehnologiei By Pixel Super Resolution, imaginile tăiate sau portretele cu zoom păstrează aceeaşi rezoluţie înaltă.
Zoom-ul 2x Clear Image aduce cadrele apropiate de calitate profesională prin dublarea zoom-ului efectiv al obiectivelor. Tehnologia By Pixel Super Resolution, dezvoltată de Sony, asigură menţinerea unui nivel ridicat al detaliului, tonului şi texturii. Este cea mai bună opţiune atât pentru călătorii, cât şi pentru fotografierea de zi cu zi, având posibilitatea de a utiliza distanţa focală maximă fără accesorii suplimentare.
Senzorul Exmor™ APS HD CMOS de 16,1 megapixeli asigură obţinerea unor înregistrări video Full HD cu zgomot redus. Senzorul este echipat cu cel mai nou procesor BIONZ, care permite extinderea opţiunilor de fotografiere cu sensibiltate ISO de la 100 la 16.000. Numărul opţiunilor de utilizare în condiţii de lumină redusă este mai mare, fără a mai fi necesară utilizarea bliţului. Stabilizatorul optic SteadyShot INSIDE, disponibil pe toate camerele α SLT, reduce mişcarea camerei în timpul înregistrării video de până la 4 ori, rezultând imagini clare, prin utilizarea obiectivelor cu montură A.
α37 te ajută să alegi cele mai potrivite setări pentru orice situaţie de fotografiere. Modul inteligent Superior Auto recunoaşte o varietate de scene prestabilite, ajustând expunerea şi alte setări necesare, pentru a obţine rezultatele dorite fără pic de efort.
Sony World Photography Awards 2012
Cele mai bune fotografii din lume ajung la Bucureşti, între 18 şi 30 mai, în cadrul expoziţiei Sony World Photography Awards 2012, organizată în premieră în România. Expoziţia reunește lucrările premiate în acest an la Londra, în cadrul celei mai mari competiţii internaţionale de fotografie din lume deschise inclusiv amatorilor.
Expoziţia reunește 70 dintre cele mai impresionante fotografii selectate dintr-un total de 112.000 de înscrieri din 171 de ţări şi este pentru prima dată de la debutul Sony World Photography Awards, în 2007, când va fi prezentată nemijlocit publicului din Europa de Est. De asemenea, va avea o secţiune dedicată celor 10 fotografi români, finaliști în cadrul SWPA în ultimii trei ani.
Anul acesta, doi români – Ionuţ Hrenciuc şi Felicia Simion – au fost nominalizaţi pe lista scurtă a celor mai buni fotografi din lume, la secţiunea „Panoramă”, în cadrul competiţiei „Open” şi, respectiv, la secţiunea „Portret”, în cadrul competiţiei „Youth”.
Expoziţia va fi găzduită de Café Verona din cadrul librăriei Cărtureşti şi îi va surprinde pe amatorii de fotografie prin lucrările care s-au remarcat în acest an la secțiunile: Open Competition, Professional Competition, Youth Award, Photojournalism.
Vizitatorii vor putea aprecia, de exemplu, reprezentările fotografice ale celor mai importante evenimente care au marcat ultimul an, precum războiul din Libia, criza economică europeană, dezastrul nuclear de la Fukushima, dar şi obiceiuri din cele mai diverese culturi, precum festivaluri indiene, supravietuirea pe timpul iernii in Mongolia sau surfing-ul in Gaza.
Workshop-uri de fotografie de portret susţinute de fotograful Simion Buia
Cu această ocazie, Sony organizează, în weekend-ul 19 – 20 mai, workshop-uri gratuite dedicate fotografiei de portret. Atelierele de fotografie vor fi conduse de fotograful Simion Buia, trainer şi coordonator al Academiei de Fotografie, cunoscut pentru seria de portrete numită „Actorii şi fotograful”, în care i-a surprins pe unii dintre cei mai cunoscuţi actori români, precum Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu sau Maia Morgenstern.
În fiecare zi vor avea loc trei workshop-uri pe temele „Make-up portrait”, „Romanian fashion portrait” și „Portrait yourself”. Durata unui workshop este de 2 ore iar cei înscriși vor primi carduri de memorie Sony pe care își vor putea păstra fotografiile realizate în timpul sesiunii.
Înscrierea la workshop este gratuită şi se poate realiza pe site-ul Sony, accesând www.sony.ro/worldphoto sau accesând pagina de Facebook Sony Romania.