Prognoza meteo: Iarna se întoarce în România. Temperaturile scad chiar și cu 25 de grade în unele regiunii ale țării

Prognoza meteo: Iarna se întoarce în România. Temperaturile scad chiar și cu 25 de grade în unele regiunii ale țării
Sursa Foto: Captura video/ www3.nhk.or.jp

Iarnase întoarce în forță, începând dejoi seară, în toată România. Temperaturile scad în următoareleore chiar și 25 de grade în unele regiunii ale țării. Gerul pătrunzător va fi asociat și cu rafale de vânt puternic și căderi de ninsori.

MeteorologulMeda Andrei a făcut prognoza meteopentru acest următoarele 10 zile, pentru B1 TV.

„În intervalul următor vom avea vreme cu aspect de iarnă, chiar dacă în următoarele ore, cel puțin în partea de sud și sud-est a țării încă se menține aspectul de primăvară. Pe parcursul nopții, mâine, poimâine, se va răci chiar accentuat în majoritatea regiunilor. Mai ales pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, de aceea s-a emis un cod galben pentru întreaga țară”

Minimele ajung, izolat,chiar la -20 de grade Celsius

„La început în vest, nord, nord-est și centru, iar apoi și în restul teritoriului, minimele vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra în general între -18 și -8 grade cu cele mai scăzute valori în estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă vor coborî sub-20 de grade. Maximele diurne vor fi preponderant negative și se vor încadra în general intre -10 și -2 grade. Și pe parcursul săptămânii viitoare local vom mai vorbi de ger mai ales noaptea și dimineața.

Mai avem niște fenomene pe care le-am avertizat cu cod galben: intensificăride vânt pentru cea mai mare parte a țării. De asemenea și ninsori temporar viscolite și polei, în parte de nord-vest, de nord, de centru, de est și de sud-est a țării.

De la ora 18:00 vom avea învigoare un cod portocaliu până mâine la ora 18:00. Aceasta este valabil pentru Munții banatului, Carpații Meridionali și de Curbură unde vor fi intensificări susținute ale vântului și vizibilitate redusă, care va coborî sub 50 de metri. Vântul va avea la rafală chiar si peste 110-130km/h. Acest vânt va amplifica senzația de rece îndeosebi în Moldova si Transilvania”, a explicat meteorologul.

Ninsoare si rafale de vânt de până la 55 km/h în București

„În București cer acoperit astăzi și în prima parte a zilei de mâine. Trecător pana sper miezul nopții vor fi ploi, după aceea și aici va apărea ninsoare. Posibil să avem un strat de aproximativ 2-5 cm. Vântul va fi puțin în această seară și mâine după amiază când la rafală 45-55km/h.

Din datele pe care le avem, cam pe când s-ar termina ninsoare, mâine, se va intensifica vântul, posibil să nu fie asociate cele două. Mâine dimineață vor fi în jurul a -2 grade Celsius, pe parcursul zilei nu se mai depășește un grad, față de astăzi când avem în jur de 14, iar în zilele următoare, și în București minime termine undeva intre -11 și -7 grade. Maximele, intre -2 și 0 grade”, a prognozat specialista.

Când se încălzește vremea

Potrivit meteorologului, episoadele de iarnă violente care alternează cu perioade mai calde ar putea să apară până după jumătatea lunii martie. Valul de frigcare se abate asupra României în acest sfârșit de săptămână ar putea ține până aproape de sfârșitul lunii februarie.

„Până la jumătate lunii martie tot putem avea episoade de genul acesta. O ameliorare ar putea să apară cam după data de 20 februarie”, a mai spus Meda Andrei.

Cum ne afectează schimbările bruște de temperatură sănătatea

Medicul TudorCiuhodaru a explicat că diferențele bruște de temperatură se pot dovedi fatale chiar și pentru cei mai puternici dintre noi. Gerul poate crește riscul de infarct chiar și cu 40%, avertizează medicul.

„Aceste variații de temperatură mai ales în timp scurt reprezinta un stres adaptativ mare, mai ales pentru cei care fac parte din grupele de risc și aici mă refer la vârstnici, copii, cei care au patologie cardiovasculară, neurologică, metabolică. Apare o simptomatologie polimorfă legată de tocmai aceste expuneri la temperaturile extrem de scăzute. Toate aceste simptome nu trebuie să fie neglijate, mai ales că riscul de infarct creste cu 2% pentru fiecare scădere sub 0 a temperaturii exterioare.

La temperaturi de -10, -20 de grade, riscul de infarct creste cu 20%-40% chiar și la persoanele tinere. Trebuie să țineți cont ca temperatura resimțită de organism este și mai scăzută, mai ales când vorbim de umezeală și vânt. În aceste condiții ar trebui să ne luăm niște măsuri elementare de prevenție, în așa fel încât să știm cum trebuie să neîmbrăcăm, ce mâncăm, în asa fel încât să nu fim victime. În acestă perioadă, degerăturile și hipotermia sunt extrem de frecvente”, a spus medicul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
16:12 - Florin Cîțu: Sunt cele mai mari şanse să avem în viitor coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR, cu mine premier (VIDEO)
16:09 - Alexandru Sassu, fostul președinte la TVR, a murit. Afecțiunea de care suferea
15:41 - Florin Cîțu, neintimidat de susținătorii lui Orban: De luni vom fi cu toţii o echipă. Vor fi de partea mea (VIDEO)
15:26 - 493 de unități administrative din România, în scenariul roșu. Lista localităților în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori
14:47 - Orban, către liberali: Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat un for al PNL înainte de deciziile ce au dus la criză şi retragerea USR PLUS. Dacă ei nu mai vin în coaliție, cu cine facem majoritate parlamentară?
14:38 - Ludovic Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic și să aibă forța și inteligența de a duce PNL la victorie. Am câștigat această competiție
14:32 - Directive date din taberele Cîțu și Orban, ca delegații la congres să-și dovedească votul. „Toți trebuie să deschidă perdelele la cabine” (FOTO)
14:20 - Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
14:11 - Ludovic Orban: Nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă (VIDEO)
14:04 - Dan Vîlceanu, către Ludovic Orban: În Parlament aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi (VIDEO)