Programul inițiat de Ministerul Economiei prin intermediul căruia trebuiau să fie ajutate companiile afectate de pandemia de COVID-19 este afectat de un imens scandal care aduce în discuție grave suspiciuni de fraudare. Procesul de depunere a proiectelor și modul în care arată listele beneficiarilor pentru măsura 3, cea prin care IMM-urilor li se oferă finanțări între 50.000 și 200.000 de euro sunt vizate de acuzații grave, în condițiile în care, mulți reclamă că alte persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere. Dacă lucrurile stau așa întregul proces de selecție al beneficiarilor riscă să fie viciat, având în vedere că firmele care se ofereau sa cofinanțeaze cât mai mult din proiect aveau șanse mai mari sa câștige.
Antreprenorii acuză că angajații statului au furnizatinformații interne, astfel încât aplicanții să știe dinainte care este limita de cofinanțare de la care proiectele vor fi declarate eligibile în cadrul Programului de acordare a granturilor pentru investiții de către stat.
Actualul Ministru al Economiei, Claudiu Năsui, care ar fi avut acces la platforma unde se încărcau datele despre situația companiilor solicitante, este acuzat că ar fi oferit acces la informații unui apropiat al acestuia. Acuzațiile sunt grave, având în vedere că dacă se aflau informații despre cât sunt dispuse să cofinanțeze ceilalți solicitanți, o companie putea realiza o ofertă câștigătoare, pe ultima sută de metri.
În contextul unor controverse privind posibile scurgeri de informații, Ministerul Economiei a luat decizia în ultimele zile de înscriere să restricționeze accesul celor implicați în procesul de analiză și evaluare la datele furnizate de companii.
Programul s-a lansat pe 4 decembrie 2020, ora 10.00, iar termenul final pentru înscrieri a fost 29 ianuarie 2021, ora 20.00. Pe data de 28 ianuarie 2021, Ministerul Economiei a emis un comunicat potrivit căruia va limita „accesul la datele aplicațiilor aferente Măsurii 3, pentru toate persoanele implicate în procesul de analiză și evaluare, până la finalizarea înscrierilor”.
Mai mult, deși înscrierea s-a finalizat pe 29, ora 20.00, listele cu beneficiarii ordonați în funcție de punctaj și de criteriile de departajare au fost publicate pe site-ul ministerului abia în după-amiaza zilei de 2 februarie.
Majoritatea câștigătorilor provenind din rândul celor care au depus ofertele pe ultima sută de metri și au propus cote de cofinanțare mai mari decât ceilalți participanți. De exemplu, la Cluj, procentul celor care au câștigat cu oferte depuse în ultimele două zile depășește 80%.
Cont de administrator al platformei de încriere ar fi avut inclusiv Claudiu Năsui, o practică neobișnuită, având în vedere că acest lucru nu s-a întâmplat în timpul mandatului fostului ministru al Economiei, Virgil Popescu. Potrivit informațiilor B1.RO, există suspiciuni că pe platforma de înscriere ar fi fost facilitat accesul unui lider USR, apropiat de Claudiu Năsui. Este vorba despre președintele USR Secrot 4, Paul Ene.
Contactat de B1.RO și întrebat depre toate aceste acuzații, ministrul Claudiu Năsui a negat faptul că ar fi avut accesul la informațiile înscrise în platforma granturi.imm.gov. De asemenea, ministrul Claudiu Năsui a respins informațiile potrivit cărora ar fi fost facilitat în vreun fel accesul pe platformă președintele USR Secrot 4, Paul Ene, sau oricărei alte persoane sau entități.
În ceea ce privește problemele legate de suspendarea accesului la informații, în contextul suspiciunilor privindscurgeri de informații, Claudiu Năsui a precizat că s-a luat această decizie după ce au existat îngrijorări că entități din afara ministerului precum Băncile ar fi avut acces la informații. Demnitarul a precizat că în această perioadă nu a avut acces la nicio informație înscrisă pe platformă.
Referitor la discrepanțele, între data limită de înscriere pe platformă, vineri, 29 ianuarie, și data publicării listei beneficiarilor, în ordinea punctajului obținut, marți, 2 februarie, minitrul Claudiu Năsui a evitat să ofere un răspuns concret. Ministrul a recunoscut că intreg procesul de desemnare a beneficiarilor a durat foarte mult, în special pentru Masura 3. Dar că a preluat această situație de la vechiul guvern și a încercat să finalizeze cât mai repede întregul proces.
În contextul acestor acuzații, premierul Florin Cîțu a anunțat, vineri, că a solicitat Corpului de Control să facă o investigație laMinisterul Economieiîn legătură cu Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri). Într-o postare pe Facebook, șeful Guvernului a precizat că vrea să se asigure că banii din acest program ajung la firmele care au, într-adevăr, nevoie de fonduri.În acest caz există suspiciuni de fraudă cu peste 500 de milioane de euro, bani europeni, destinați IMM-urilor.
”După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de cătreCorpul de Controlal Prim-Ministrului. Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite. În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.