Andreea Moldovan: Numărul de paturi de Terapie Intensivă pe țară e stabil. Poate să crească numărul de paturi ATI alocate Covid pe măsură ce necesarul va crește, dar ar fi iarăși în detrimentul bolnavilor cronici (VIDEO)

Andreea Moldovan: Numărul de paturi de Terapie Intensivă pe țară e stabil. Poate să crească numărul de paturi ATI alocate Covid pe măsură ce necesarul va crește, dar ar fi iarăși în detrimentul bolnavilor cronici (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că numărul de paturi de Terapie Intensivă la nivel național este „unul stabil”, acesta fiind „deservit de personal medical”, și a explicat că numărul paturilor ATI alocate cazurilor de COVID-19 ar putea fi majorat „pe măsură ce necesarul va crește”. „Ceea ce nu ne dorim, pentru că ar fi iarăși în detrimentul acelor pacienți care, de exemplu, au afecțiuni cronice și atunci este un echilibru pe care ne străduim să îl menținem cât mai corect pentru ambele categorii de pacienți”, spune oficialul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre numărul paturilor de Terapie Intensivă

„Numărul de paturi de Terapie Intensivă pe țară este stabil. El este deservit de personal medical. Din acest total de număr de paturi de ATI, o parte este alocat îngrijirii pacienților cu Covid. Proporția se poate modifica. Poate să crească numărul de paturi alocate Covid pe măsură ce necesarul va crește, ceea ce nu ne dorim, pentru că ar fi iarăși în detrimentul acelor pacienți care, de exemplu, au afecțiuni croniceși atunci este un echilibru pe care ne străduim să îl menținem cât mai corect pentru ambele categorii de pacienți. Ce e iarăși foarte important să reținem este că din acei 836 de pacienți actualmente în UPU sunt 20 de pacienți intubați și 134 de pacienți pe CPAP. Locuri de Terapie Intensivă trebuie pentru cei 20 intubați. Cei pe CPAP pot să fie îngrijiți și în acele paturi de terapie acută sau terapie intermediară, unde se asigură terapie cu flux înalt de oxigen, și atunci nu este totul atât de matematic, ci practic este o capabilitate variabilă, în dinamică, pe îngrijirea acestor pacienți”, a declarat Andreea Moldovan, marți, într-o conferină de presă.

Secretarul de stat a vorbit și despre cazul Spitalului Foișor, care vinerea trecută a fost transformat de urgență în spital suport Covid, motiv pentru care peste 100 de pacienți au fost evacuați.

„Practic, aș spune și un exemplu vizavi de Foișor, pentru că pacienții care au fost transferați vinerea trecută acolo, o parte erau cu un număr de zile de staționare în UPU. Tocmai pentru aceste situații avem nevoie de ajutorul spitalelor, să intervină cu paturi de Terapie Intensivă pentru pacienți Covid, pentru că situația este de așa natură. Aici facem apel la managerii spitalelor, la șefii secțiilor de Terapie Intensivă, la directorii DSP să identifice spații noi adaptate pentru circuite Covid. Aici a fost filosofia Ordinului 434, tocmai ca să putem da o plajă mai largă de îngrijire corectă a pacienților cu infecție Covid. Ceea ce a fost vineri la Foișor a fost tocmai această necesitate de a avea acces rapid la un număr de paturi de Terapie Intensivă, pentru că știam care este situația din camerele de urgență”, a adăugat Andreea Moldovan.

Întrebată câți pacienți sunt la Spitalul Foișor, ea a precizat: „În ATI sunt 20 de pacienți. În secțiile obișnuite este un număr mai mic, pentru că se identifică o capacitate mai bună de terapie cu oxigen”.

Întrebată în cât timp crede că România va asigura paturi ATI pentru toți cei care au nevoie

„Cu toții ne dorim să scadă numărul pacienților care au nevoie de Terapie Intensivă, fie cu Covid, fie cu alte patologii. Un număr exact al pacienților care vor avea nevoie de astfel de servicii este greu estimabil. Bineînțeles că ne dorim cu toții să fie îngrijire de calitate în spitale cât mai bine pregătite”, a mai spus secretarul de stat Andreea Moldovan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`