USR atrage atenția că mai sunt cinci zile până la finalul anului, când ar trebui să intre în vigoare cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, conform jalonului 215 din PNRR. Nu doar că suntem departe de așa ceva, dar Guvernul PSD – PNL – UDMR a venit cu un proiect de lege care chiar crește aceste cheltuieli. „Coaliția lui Nicu și Marcel riscă, astfel, banii europeni atât de necesari pentru modernizarea României de dragul „specialilor” pe care vechea clasă politică i-a tot creat și recompensat cu dărnicie”, acuză USR.
„PSD, PNL și președintele Iohannis își bat joc, încă o dată, de români și riscă banii din PNRR doar ca să-i apere pe privilegiați. Sunt mai puțin de cinci zile până se încheie anul 2022 și Guvernul PSD-PNL nu a îndeplinit jalonul PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale.
Ministerul Muncii a prezentat un proiect conceput clar neconstituțional prin care sunt salvate pensiile speciale, nu se face nicio reformă. Între timp, proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor sunt blocate în Parlament”, a declarat Cătălin Drulă, președintele formațiunii.
USR atrage atenția că proiectul de lege propus de Guvernul Ciucă nu doar că nu desființează pensiile speciale sau măcar să scadă cheltuielile cu ele, ci chiar crește aceste cheltuieli pentru anul viitor cu 800 de milioane de lei în plus față de 2022.
Uniunea Salvați România mai susține că până acum a depus cinci proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, toate respinse de majoritatea PSD – PNL – UDMR. Și, recent, partidul a depus un proiect de lege și pentru ca persoanele care au colaborat cu fosta Securitate să fie excluse dintre categoriile de pensionari speciali.
Anterior, USR a explicat faptul că proiectul de lege propus de Guvernul Ciucă nu reformează nimic, ci e „o modalitate perversă de salvare a privilegiilor”.
Prin acest proiect, nicio pensie specială nu e desființată sau adusă în linie cu contributivitatea și e menținută posibilitatea ca pensia să fie mai mare decât ultimul salariu. Mai mult, legea nu se referă deloc la pensiile speciale ale parlamentarilor sau ale primarilor.
De altfel, proiectul de lege e croit de așa natură încât să pice la Curtea Constituțională.
„Un singur text modifică legi diferite care au camere decizionale diferite. Am avertizat public că trebuie să fie un pachet legislativ (mai multe legi, fiecare schimbând sau abrogând legile anterioare speciale) dar nu vor să țină cont de asta. De ce? Scenariu foarte realist: PSD – PNL modifică printr-o singură lege, oricine se consideră afectat atacă la CCR, judecătorii CCR (ei înșiși afectați) resping de pe scaun pe procedură, pentru că nu respectă bicameralismul. Iată scenariul pregătit intenționat de guvern pentru a pica reforma pensiilor speciale cu mâna CCR”, a explicat Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.