Ciolacu: „În contextul global actual nu putem nega riscul ca şi în România radicalizarea să devină un fenomen în creştere la nivelul societăţii”

Ciolacu: „În contextul global actual nu putem nega riscul ca şi în România radicalizarea să devină un fenomen în creştere la nivelul societăţii”
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a susținut că în acest moment manifestările extreme ale violenţei etnice şi religioase nu sunt prezente în România, dar, în actualul context global, „nu putem nega riscul ca şi în România radicalizarea să devină un fenomen în creştere la nivelul societăţii”.

Totodată, acesta s-a referit și la angajamentele Guvernului în combaterea antisemitismului. Mesajul lui Ciolacu a fost transmis de şeful Cancelariei premierului, Mihai Ghigiu, cu ocazia celei de a V-a ediţii a Congresului Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Ciolacu avertizează asupra proliferării, mai ales în online, a antisemitismului şi miturilor conspiraţiei

„Guvernul este pe deplin conştient de riscurile cu care ne confruntăm şi apreciază dialogul şi respectul dintre comunităţile evreieşti şi celelalte minorităţi şi majoritatea populaţiei din România. (…) Mi-aş dori ca discuţiile noastre să fie axate din ce în ce mai mult pe identificarea celor mai potrivite modalităţi de sprijinire a cunoaşterii frumoasei şi vibrantei culturi evreieşti de către întreaga societate şi a însemnătăţii comunităţilor evreieşti pentru societatea românească de astăzi”, a transmis premierul, potrivit Agerpres.

Acesta a atras apoi atenția că discursul urii se răspândește tot mai mult, mai ales în mediul online: „Există însă o serie de evoluţii de care trebuie să ţinem cont şi aici mă refer la proliferarea, inclusiv sau mai ales, în mediul online a antisemitismului, a discursului urii şi miturilor conspiraţiei”.

„Deşi manifestările extreme ale violenţei etnice şi religioase, din fericire, nu sunt prezente în România, în contextul global actual nu putem nega riscul ca şi în România radicalizarea să devină un fenomen în creştere la nivelul societăţii, iar expunerea cetăţenilor la diferite astfel de fenomene să ducă la o divergenţă de ideologii extremiste”, a spus premierul în mesaj.

În opinia lui Ciolacu, la această situație a contribuit și faptul că oamenii cunosc încă destul de puține despre rolul României în Holocaust și tragedia victimelor.

Ciolacu, despre angajamentul Guvernului în combaterea antisemitismului

„Ştim, de asemenea, de existenţa unor incidente cu caracter antisemit în spaţiul public şi vă asigur că recunoaştem pericolul pe care îl reprezintă şi rămânem profund ataşaţi promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale pentru toţi cetăţenii noştri.

Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursul instigator la ură pentru perioada 2021 – 2023, dar şi cea aferentă perioadei 2024 – 2027, care va fi adoptată în scurt timp, reprezintă două măsuri clare ale angajamentului Guvernului României în acest sens.

În noul cadru strategic vom acorda o atenţie deosebită palierului preventiv, prin investiţii suplimentare în domeniul educaţiei, campanii de conştientizare, inclusiv cu privire la impactul negativ al incidentelor antisemite, sau al măsurilor dedicate domeniului sportiv, sau prin acţiuni dedicate cunoaşterii vieţii evreieşti. În ceea ce priveşte politicile memoriei vom încerca să identificăm cele mai potrivite soluţii pentru accelerarea demersurilor de digitalizare a arhivelor”, a mai transmis premierul Marcel Ciolacu.

Totodată, acesta a precizat că autoritățile urmăresc implementarea unor proiecte educaţionale prin care elevii să fie informați mai bine despre Holocaust și consecințele sale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`