Dan Motreanu: Comisarul european pentru sănătate ne-a confirmat că ECDC a inițiat un program de sprijin al infrastructurilor de secvențiere a întregului genom viral și de RT-PCR

Dan Motreanu: Comisarul european pentru sănătate ne-a confirmat că ECDC a inițiat un program de sprijin al infrastructurilor de secvențiere a întregului genom viral și de RT-PCR
Foto: Facebook @ Dan Motreanu

Comisia Europeană acordă o importanță deosebită consolidării infrastructurilor și capacității de secvențiere ale statelor membre UE, care sunt necesare pentru a asigura detectarea rapidă a variantelor de SARS-CoV-2 care cauzează sindromul respirator acut sever, se arată în răspunsul oferit de Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, la întrebările puse de eurodeputatul PNL Dan Motreanu și alți membri ai Parlamentului European.

Dan Motreanu, despre poziția comisarului european pentru sănătate privind secvențierea genomului SARS-CoV-2

„Împreună cu colegii din Parlamentul European am pus Comisiei trei întrebări legate de secvențierea genomului SARS-CoV-2. Comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, ne-a confirmat că ECDC – Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor – a inițiat un program de sprijin al infrastructurilor de secvențiere a întregului genomul viral și de RT-PCR. Invitațiile de a depune cereri de granturi au fost deja transmise autorităților naționale din domeniul sănătății publice, iar ECDC va cofinanța proiectele selectate cu 83 milioane euro”, a scris Dan Motreanu, luni, pe Facebook.

Eurodeputatul PNL a amintit că, încă de la începutul anului, Comisia Europeană cerea statelor membre să să ajungă urgent la o capacitate de secvențiere de 5%-10% din probele pozitive Covid-19.

„Secvențierea genomului viral SARS-CoV-2 este esențială pentru monitorizarea variantelor, vaccinuri eficace și sigure și învingerea pandemiei. Prin incubatorul HERA, România și celelalte state membre pot apela la serviciile de secvențiere genomică ale ECDC, iar curând vor putea achiziționa echipamente proprii de secvențiere a genomului viral și de creștere a capacității de analiză bioinformatică”, a mai precizat Dan Motreanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`