Camera Deputaților s-a reunit, marți, pentru a vota avizele de încuviințare a arestării preventive în cazul mai multor deputați. Prima încuviințare a fost cea pentru Ion Diniță (PC), cercetat pentru dare de mită și instigare la abuz în serviciu în dosarul președintelui Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu.
La puțin timp, Camera a dat aviz pozitiv și pentru arestarea preventivă a lui Ioan Adam (PSD), cercetat pentru corupție în dosarul lui Viorel Hrebenciuc și pentru Mircea Roșca (PNL),
Anchetatorii susţin că firma lui Diniţă ar fi primit pentru reabilitarea şi întreţinerea unui drum o sumă de 10 ori mai mare faţă cea stabilită iniţial în contract.
Consiliul Județean Brașov ar fi fost prejudiciat cu peste 7,6 milioane de euro, în urma unor plăți nelegale făcute firmei parlamentarului.
Potrivit procurorilor, președintele CJ Brașov a oferit firmei lui Diniță două contracte, încheiate în 2006 şi 2007, pentru reabilitarea unor sectoare din drumul judeţean 131C.
Ioan Adam este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă. Adam este acuzat că a coordonat împreună cu Viorel Hrebenciuc un grup organizat care a fost la un pas să retrocedeze ilegal aproape 44.000 de hectare de teren.
”Sunt acuzat de nişte activităţi pe care le-am desfăşurat exclusiv în calitate de avocat într-o cauză la Sfântu Gheorghe pe durata a 6 ani de judecată. Acuzaţia principală este aceea de instigare la abuz în serviciu, că prin activităţile desfăşurate ca avocat am determinat pe judecător să facă abuz în serviciu. Precizez că soluţia a fost pronunţată înainte de aceasta având o practică deja stabilită. Vreau să elimin un mit. Hotărârea Tribunalului Covasnă a avut la bază o decizie a ÎCCJ care a stabilit că clientul meu era moştenitor legal. Direcţia Silvică Bacău a ascuns aceatsă realitate. La comisia juridică, în acest dosar, nu există acest aspect. Era imposibil, în afară de a face apărări, de a depune concluzii şi de a analiza acte, să fac altceva care să inducă pe judecător să dea soluţii. Este un principiu sacru, că o decizie a ÎCCJ nu poate fi ignorată, aşa cum a făcut judecătoria Sfântu Gheorghe. Este imposibil şi o noutate absolută în justiţie să fie acuzat un judecător care a pronunţat o decizie definitivă să fie acuzat de abuz în serviciu. Nu vom mai avea niciodată stabilitate în justiţie în acest mod”, a declarat Adam în plenul camerei Deputaților.
Deputatul Mircea Roşca este acuzat de DNA că în 2011, când era vicepreşedinte al PNL Prahova, i-ar fi cerut 20.000 de euro unui om de afaceri din Cormanic, pentru a interveni la consilieri locali din Azuga astfel încât acesta să obţină terenuri în staţiune.