DNA: Raportul MCV remarcă semne că presiunea continuă la care au fost supuse instituțiile cheie în combaterea corupției, între care și Direcția, a avut un impact negativ

DNA: Raportul MCV remarcă semne că presiunea continuă la care au fost supuse instituțiile cheie în combaterea corupției, între care și Direcția, a avut un impact negativ
Foto: Captură B1 TV

Procurorii DNA susțin că Raportul MCV remarcă împrejurările extrem de dificile în care au fost nevoite să-și desfășoare activitatea Direcția Națională Anticorupție și Curtea Supremă. Astfel, „atacurile împotriva activității lor, modificările succesive aduse cadrului legislativ aplicabil și posibilitatea punerii la îndoială a autorității deciziilor definitive ridică probleme asupra sustenabilității rezultatelor în lupta împotriva corupției la nivel înalt”.

Potrivit DNA, Raportul MCV mai remarcă semne că presiunea continuă la care au fost supuse instituțiile cheie în combaterea corupției, între care D.N.A., a avut un impact negativ.

„Raportul remarcă faptul că, de la ultima evaluare ce a avut loc în noiembrie 2018, în pofida faptului că Direcția Națională Anticorupție și Înalta Curte de Casație și Justiție au continuat să investigheze și să sancționeze faptele de corupție la nivel înalt, demonstrând profesionalism în împrejurări foarte dificile, atacurile împotriva activității lor, modificările succesive aduse cadrului legislativ aplicabil și posibilitatea punerii la îndoială a autorității deciziilor definitive ridică probleme asupra sustenabilității rezultatelor în lupta împotriva corupției la nivel înalt.

Constatând că rezultatele activității în combaterea corupției la nivel înalt rămân solide, raportul remarcă însă semne că presiunea continuă la care au fost supuse instituțiile cheie în combaterea corupției, între care D.N.A., a avut un impact negativ. Un exemplu se referă la modificările aduse legilor justiției ce au inclus schimbări majore cu privire la cerințele de vechime, cu impact asupra capacității D.N.A. de a funcționa.

Documentul apreciază conducerea D.N.A. pentru faptul că a reușit cu succes să mențină activitatea instituției, dar observă că natura provizorie a numirilor interimare la vârful instituțiilor judiciare dă o notă de incertitudine și vulnerabilitate”, a transmis DNA, printr-un comunicat, după publicarea Raportului MCV.

DNA a ținut să precizeze că își menține angajamentul ferm în continuarea activității de combatere a corupției la nivel înalt, cu imparțialitate și profesionalism.

Comisia Europeană a publicat, marți, Raportul MCV privind evoluția justiției din România. Acesta este unul dur, în care se condamnă evoluțiile de la începutul anului și se arată că România nu a urmat progresele făcute până în 2017.Comisia Europeană notează în concluziile Raportului MCV că a fost „nevoită să revină frecvent la evoluțiile din România privind reforma judiciară și lupta împotriva corupției”.

„În fiecare din aceste ocazii, Comisia Europeană a constatat frecvenți pași înapoi de la progresele care fuseseră făcute în anii trecuți de România și notate în raportul din noiembrie 2018”, se arată în concluziile raportului MCV pe 2019. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`