Gabriel Zetea: Putem să renunțăm temporar la liberalizarea pieței de energie și să revenim la un preț reglementat. Societățile comerciale românești se pregătesc închidă din cauza facturilor (VIDEO)

Gabriel Zetea: Putem să renunțăm temporar la liberalizarea pieței de energie și să revenim la un preț reglementat. Societățile comerciale românești se pregătesc închidă din cauza facturilor (VIDEO)
Foto: Facebook @ Gabriel Valer Zetea

Deputatul PSD Gabriel Zetea susține că există posibilitatea legală de a renunța temporar la liberalizarea pieței de energie și de a reveni la un preț reglementat. Din cauza facturilor, a spus social-democratul miercuri pe B1 TV la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, costurile societăților comerciale românești au crescut foarte mult, astfel că acestea „efectiv se pregătesc să își tragă obloanele” și „să creeze zeci de mii de șomeri”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Gabriel Zetea (PSD), pe B1 TV: Există posibilitatea legală să renunțăm temporar la liberalizarea pieței de energie

„Toate cele trei partide care se află în acest moment la guvernare – și PSD, și PNL, și UDMR – își doresc să rezolve această probleme a prețului energiei, energie electrică sau gaz, care afectează populația, dar mai ales industria românească și economia, întreprinderile mici și mijlocii. Am încercat în coaliție să vorbim, să discutăm, să încercăm să explicăm că strategia pe care Partidul Național Liberal – alături de USR, sigur, la acel moment – vizavi de liberalizarea prețurilor la energie a fost o strategie greșită. Fie nu a fost calculată cum trebuie, fie nu au avut specialiștii necesari care să prevadă ceea ce se va întâmpla, cert este că am ajuns în această situație. Liberalizarea a dus facturile la dublarea la gaz, la triplarea la energie electrică”, a declarat social-democratul.

Gabriel Zetea a comentat și poziția exprimată în aceeași emisiune de Alin Nica, vicepreședinte PNL, care a explicat că liberalizarea pieței a fost un angajament luat de guvernul Năstase pentru aderarea la UE.

„Eu înțeleg că există un angajament – și este corect. Este un angajament al tuturor țărilor membre, până la urmă, în Comisia Europeană, care încearcă să facă parte dintr-o piață comună, dar momentul pe care l-am ales este cel mai bun? De asemenea, vă întreb, există posibilitatea legală, prin legile pe care le avem în acest moment în vigoare, să renunțăm temporar, nu pentru totdeauna, la liberalizarea pieței, să revenim la un preț reglementat al energiei pentru o perioadă de șase luni, care apoi se poate prelungi din trei în trei luni dacă acele condiții pentru care renunțăm la liberalizare se mențin? Avem această posibilitate? Da, o avem. E legal? Este legal. Păi atunci haideți să o facem”, a reacționat Gabriel Zetea,

Potrivit deputatului PSD, „pentru populație va găsi statul resursele financiare pentru a suplini aceste creșteri, pentru a le compensa, dar pentru economia românească nu avem această posibilitate”.

„Astăzi, societățile comerciale românești efectiv se pregătesc să își tragă obloanele, să închidă, să lase pe drumuri zeci de mii de oameni, să creeze zeci de mii de șomeri pentru că ale lor costuri de producție în ceea ce privește industria – dar nu contează, și în servicii, și peste tot – au crescut foarte mult din cauza acestor facturi. Ei nu mai sunt rentabili pe piață, nu mai pot să facă față concurenței”, a continuat Gabriel Zetea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina