Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP și fost ministru de Finanțe, a declarat marți, pentru B1 TV, că indexarea pensiilor ar trebui să țină cont de inflație, mai ales inflația la alimente. Problema este că nu suntem stabili financiar, iar anul viitor încasările la buget vor fi mai mici.
De altfel, Ialomițianu crede că ajutoarele anunțate de Guvern au fost împărțite în două rate tocmai pentru că s-ar putea ca a doua tranșă să nu mai fie acordată.
Fostul ministru a mai afirmat că am ajuns în această situație pentru că nu s-au făcut investiții, deși avem la dispoziție foarte mulți bani europeni.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„Dl Budăi spunea și anul ăsta, la prima rectificare bugetară, că se vor mai da pachete sociale în această toamnă. A trecut toamna, a venit iarna…
Legat de indexare, trebuie să ne raportăm la rata inflației la alimente, care a ajuns la 20%, iar la principalele alimente avem creșterea prețurilor între 24% și 50%. Acolo e baza. Sigur că dl ministru de Finanțe a fost mai prudent, că calculele Ministerului de Finanțe erau la 6%.
Problema bugetară va fi foarte grea pentru 2023, nu vom mai avea încasări așa spectaculoase din creșterea prețurilor, că prețurile nu vor mai crește decât într-un ritm foarte lent, vor rămâne sus, și încasările vor fi mult mai mici.
De ce credeți că s-au împărțit pachetele sociale în două rate? Că s-ar putea ca a doua rată să nu mai vină, că asta e o prudență”, a declarat fostul ministru, pentru B1 TV.
Vicepreședintele PMP a mai susținut că suntem într-o situație precară și pentru că s-au făcut investiții, deși bani europeni avem la dispoziție.
„Noi nu suntem stabili financiar și din cauza unor măsuri din 2017 – 2019 care au dus la instabilitate, că s-au redus impozitele și au crescut cheltuielile permanente nesustenabil și nu s-au făcut investiții.
Nu s-au făcut investiții nici anul acesta. Suntem la 3,4% investiții pe primele 10 luni, deși s-a propus 7%, că nu s-au atras bani. Dl Boloș vorbește de pensii, de vouchere sociale, dar nu ne vorbește cum să nu pierdem cele 10 miliarde de euro din programarea bugetară 2014-2020 și 6 miliarde de euro zac la BNR și n-am reușit să atragem din programarea bugetară 2021-2027”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu.