România, printre statele UE cu cea mai ridicată inflație

România, printre statele UE cu cea mai ridicată inflație
Foto: Pixabay

România ocupă primele locuri din UE la creșterea inflației. Țările membre cu cele mai ridicate rate sunt Estonia (22,5%), Lituania (22,1%), Ungaria (21,9%) şi Letonia (21,7%), potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

Rata inflației în UE

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât la 15,32% în luna octombrie a acestui an, de la 15,88% în septembrie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a continuat să crească în luna octombrie până la 11,5%, de la 10,9% în luna septembrie.

Comparativ cu luna septembrie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 11 state membre UE, a rămas stabilă în trei ţări şi a crescut în alte 13 de state membre, inclusiv în România, de la 13,4% până la 13,5%. Nu mai puţin de 18 state membre, printre care se numără şi România, au înregistrat în luna septembrie o rată anuală a inflaţiei mai mare de 10%.

Ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei în luna septembrie au fost Franţa (7,1%) şi Spania (7,3%).

În luna octombrie 2021, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a fost de 4,4%, iar în România a fost de 6,5%, potrivit Agerpres.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a crescut de la 9,9% în luna septembrie, până la 10,6% în luna octombrie. În urmă cu un an, rata inflaţiei în zona euro era de 4,1%. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 4,44 puncte procentuale, urmată de preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări care au crescut cu 2,74 puncte procentuale şi preţurile la servicii care au înregistrat un avans de 1,82 puncte procentuale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră