O grevă masivă în Germania înceape de luni dimineața, paralizând transportul în comun și aeroporturile, într-una dintre cele mai mari greve din ultimele decenii, în timp ce cea mai mare economie europeană se confruntă cu o inflație în creștere.
Luni, aproape toate avioanele, trenurile și autobuzele sunt anulate, cu impact major asupra transportului public local în mai multe state germane mari.
Toate marile aeroporturi internaționale germane au fost afectate de grevă, cu excepția aeroportului BER Berlin Brandenburg. În total, la nivel național, se estimează că aproximativ 400 000 de pasageri se vor confrunta cu întârzieri sau anulări.
La cel mai mare aeroport, Frankfurt, toate zborurile de intrare și ieșire au fost anulate pe parcursul zilei de luni sau, alternativ, au fost etichetate ca fiind întârziate cu o zi întreagă în cazul unor zboruri pe distanțe lungi.
Între timp, aeroportul internațional din Munchen a întrerupt deja zborurile duminică, anticipând greva și efectele acesteia. Toate zborurile de pasageri au fost suspendate și luni.
Grevele vor opri, de asemenea, transportul maritim comercial și de pasageri în mai multe porturi și porturi importante.
Trenurile de lung parcurs și regionale și transportul public local, toate afectate. Săptămâna trecută, operatorul feroviar național Deutsche Bahn a luat măsura neobișnuită de a anula toate serviciile feroviare pe distanțe lungi din țară programate pentru luni, anunță Reuters.
Serviciile feroviare regionale vor fi, de asemenea, reduse masiv, în măsura în care nici măcar nu va fi posibilă operarea unui program de urgență asemănător serviciilor de sărbători legale, a precizat Deutsche Bahn.
Iar în șapte landuri germane – Baden-Württemberg, Hessa, Saxonia Inferioară, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat, Saxonia și Bavaria – grevele ar fi dus, de asemenea, la oprirea transportului public local, cum ar fi autobuzele, tramvaiele sau metroul.
Ca urmare, se aștepta ca traficul să fie, de asemenea, problematic pe rețeaua rutieră, având în vedere că majoritatea navetiștilor vor avea de ales între mașină și bicicletă.
În orele premergătoare grevei, ambele tabere s-au ținut tare, șefii sindicali avertizând că majorările salariale considerabile reprezintă o „chestiune de supraviețuire” pentru mii de lucrători, iar conducerea a calificat cererile și acțiunea rezultată drept „excesive”.
Grevele, care erau programate să înceapă în principal imediat după miezul nopții și să afecteze serviciile pe tot parcursul zilei de luni, sunt cele mai recente din lunile de acțiuni sindicale care au afectat marile economii europene pe măsură ce prețurile mai mari la alimente și energie afectează nivelul de trai.
Germania, care era puternic dependentă de Rusia pentru gaz înainte de războiul din Ucraina, a fost deosebit de afectată de inflația mai mare, în timp ce se străduia să găsească noi surse de energie, cu rate ale inflației care au depășit media zonei euro în ultimele luni.
Prețurile de consum din Germania au crescut mai mult decât se anticipa în februarie – cu 9,3% față de anul precedent – ceea ce indică faptul că nu s-a înregistrat o relaxare a presiunilor asupra costurilor pe care Banca Centrală Europeană a încercat să le domolească printr-o serie de majorări ale ratelor dobânzilor.
A fost o ajustare dureroasă pentru milioane de lucrători din întreaga țară, deoarece costurile pentru orice, de la unt la chirii, au crescut după ani de prețuri destul de stabile.
„Este o chestiune de supraviețuire pentru multe mii de angajați să obțină o creștere salarială considerabilă”, a declarat Frank Werneke, șeful sindicatului Verdi, pentru Bild am Sonntag.
Sindicatul Verdi negociază în numele a aproximativ 2,5 milioane de angajați din sectorul public, inclusiv în transportul public și în aeroporturi.
Sindicatul feroviar și de transport EVG negociază pentru aproximativ 230.000 de angajați ai operatorului feroviar Deutsche Bahn și ai companiilor de autobuze.
Verdi cere o creștere salarială de 10,5%, ceea ce ar însemna o creștere a salariilor cu cel puțin 500 de euro (538 de dolari) pe lună, în timp ce EVG solicită o majorare de 12% sau cel puțin 650 de euro pe lună.
Deutsche Bahn a declarat duminică că greva este „excesivă, nefondată și inutilă”.
Angajatorii avertizează, de asemenea, că salariile mai mari pentru lucrătorii din transporturi ar duce la creșterea tarifelor și a taxelor pentru a compensa diferența.