Inițiativă: Amenzi mai mari pentru parlamentarii care absentează. Sebastian Burduja (PNL): E nevoie de un procent care se simte, nu o chestie simbolică

Inițiativă: Amenzi mai mari pentru parlamentarii care absentează. Sebastian Burduja (PNL): E nevoie de un procent care se simte, nu o chestie simbolică
Foto: Inquam Photos / George Călin

Deputații și senatorii sunt obligați să participe la toate ședințele dintr-o sesiune parlamentară, iar cei care absentează nemotivat de la ședințele de plen sau ale comisiilor riscă să piardă 1% din indemnizație pentru fiecare absență nemotivată. O inițiativă legislativă, însă, prevede creșterea acestei sancțiuni.

Proiect: Sancțiuni mai mari pentru parlamentarii care lipsesc de la ședințe

Acum, pentru o absență nemotivată se aplică o sancțiune între 109 lei și 139 de lei, dar dacă proiectul va trece, aceasta va fi cuprinsă între 1.095 de lei și 1.399 de lei.

„Comparând cu modele din alte state, am găsit că e nevoie de o sancțiune de 10 ori mai mare, de 10 la sută din indemnizație. Sunt, sau în sumă fixă sau procentuale, dar oricum un procent care se simte din partea celui care absentează, nu o chestie simbolică”, a declarat deputatul PNL Sebastian Burduja, pentru Digi24.

Deputații primesc lunar o indemnizație între 11.000 și 14.000 de lei, iar senatorii între 11.000 și peste 13.000 lei. Cel mai bine câștigă președinții celor două camere.

Reacția PSD la proiectul ce majorează amenzile în cazul parlamentarilor care absentează

De cealaltă parte, social-democrații susțin că proiectul în cauză e încă una din multele măsuri prin care guvernanții se chinuie să strângă bani la buget.

„Nu poți să nu te duci cu gândul la o altă încercare din seria celor de a crește veniturile la buget. Prea vine acum ca să nu ne ducem cu gândul și la acest lucru. Este evident parlamentarii trebuie să fie la serviciu”, a declarat senatorul PSD Lucian Romașcanu, potrivit Digi24.

Senatorii și deputații care lipsesc de la ședințe trebuie să motiveze în scris, iar motivele acceptate țin de boală sau deplasări legate de activitatea parlamentară. De asemenea, ei au dreptul la un concediu plătit de cel mult opt zile pe sesiune.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută și votată de Camera Deputaților și de Senat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`