Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare a Giorgianei Hosu din funcţia de procuror-șef DIICOT

Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare a Giorgianei Hosu din funcţia de procuror-șef DIICOT
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de eliberare a Giorgianei Hosu din funcția de procuror-șef al DIICOT. Aceasta și-a dat demisia joi, în ziua în care soțul ei, Dan Hosu, a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 25 septembrie a.c., decretul privind eliberarea din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu – demisie”, a transmis, vineri seară, Administraţia Prezidenţială.

Giorgiana Hosua demisionat de la șefiaDIICOT

Giorgiana Hosu a demisionat, joi, de la șefiaDirecţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, după ce soțul ei,Dan Hosu, a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare.

„Demisia procurorului şefDIICOTa fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile”, a transmis Ministerul Justiției.

Instituțiaa mai precizat că Direcția va fi condusă de Oana Daniela Pâțu, care până acum era adjunctul lui Hosu.

„ActivitateaDIICOTeste de o importanţă crucială în combaterea criminalităţii. Ministrul Justiţiei îşi exprimă încrederea în procuroriiDIICOTcă vor continua cu rezultate palpabile nobila misiune pe care şi-au asumat-o”, a mai ținut să transmită Ministerul Justiției.

Stabilitatea instituției este acum cea mai mare provocare, a declarat ulterior ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

„Doamna Hosu a fost preocupată, din ceea ce mi-a spus și cred că ăsta este adevărul, sunt convins, de a nu pune la indoială în niciun fel credibilitatea instituției și cred că asta este o probă a faptului că e un caracter puternic și că într-adevăr a pus în centrul atenției sale și acțiunii sale mai presus chiar de carieră saDIICOT, ceea ce e foarte important și cred că trebuie subliniat acest lucru”, a spus Predoiu.

Giorgiana Hosua fost procuror-şef adjunct alDIICOTîn perioada 2013-2014 și a fost numită iar în această funcție înfebruarie 2019. La începutul acestui an, ea a ajuns procuror-șef al Direcției, în ciuda avizului negativ, ce-i drept doar consultativ, al Consiliului Superior al Magistraturii.

Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Fostul polițistDan Hosua fost condamnat, joi,la trei ani închisoare cu suspendarepentruinstigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea de informații care nu sunt destinate publicității.

El a fost achitat pentru dare de mită și trafic de influență.

Decizia Tribunalului București a fost pronunțată în dosarul „Carpatica” și nu este definitivă.