Klaus Iohannis, de Ziua Europei: Amenințarea Rusiei la adresa securității euroatlantice poate rămâne o realitate pentru anii următori. Europa trebuie să se ridice la înălțimea misiunii sale

Klaus Iohannis, de Ziua Europei: Amenințarea Rusiei la adresa securității euroatlantice poate rămâne o realitate pentru anii următori. Europa trebuie să se ridice la înălțimea misiunii sale
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj special de Ziua Europei, anul acesta derulată într-un context „fără precedent în existența Uniunii”. Iohannis a spus că acum e pusă la încercare însăși capacitatea UE de a-și apăra valorile fundamentale. Provocarea este mare, iar blocul comunitar trebuie să se ridice la înălțimea momentului. „Amenințarea Federației Ruse la adresa securității euroatlantice poate rămâne o realitate pentru anii următori”, a mai precizat președintele României.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europei

„Menținerea păcii a reprezentat constanta Europei ultimelor decenii, o garanție a stabilității care ne-a permis să atingem un nivel de prosperitate fără precedent la nivelul Uniunii. În 2022, marcăm 15 ani de la momentul istoric al aderării României la Uniunea Europeană, opțiune asumată și susținută la nivelul întregii societăți. Beneficiile acestei alegeri sunt palpabile astăzi”, a transmis Iohannis.

Acesta a mai susțnut că războiul ilegal declanșat de Rusia în Ucraina a stârnit o adevărată undă de șoc, ce pune Uniunea Europeană în fața unei realități radical diferite.

Europa trebuie să se ridice la înălțimea misiunii sale și pentru asta e nevoie de „o regândire a modului în care punem în slujba obiectivelor noastre resursele de care dispunem și o ajustare a priorităților de acțiune la marile provocări contemporane”. Iar România e capabilă să contribuie activ cu soluții, a precizat Iohannis.

Iohannis: Rusia va continua să fie o amenințare. Europa trebuie să devină mai puternică

„Amenințarea Federației Ruse la adresa securității euroatlantice poate rămâne o realitate pentru anii următori. Europa trebuie să devină mai puternică, mai vocală, mai capabilă și astfel mai bine pregătită, prin consolidarea cooperării transatlantice, dezvoltarea interoperabilității capabilităților și mobilizarea eforturilor în deplină complementaritate cu NATO. Uniunea trebuie să ofere un sprijin susținut pentru întărirea rezilienței Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei, care se confruntă cu provocări dramatice pentru securitatea și stabilitatea lor. Sprijinul și susținerea partenerilor din Balcanii de Vest rămâne, de asemenea, o prioritate”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai susținut că UE trebuie să investească mai mult în capacitatea de a gestiona provocările din spațiul cibernetic și pentru a face față amenințărilor de tip hibrid. De asemenea, e nevoie de investiții în educație, protejarea mediului și siguranța alimentară.

„Criza actuală a relevat și necesitatea întăririi securității energetice a Uniunii Europene. Valorificarea resurselor din Marea Neagră, investițiile în noile tehnologii în domeniul energiei nucleare și în producerea de energie regenerabilă, precum și demersurile de consolidare a conectivității energetice vor permite României să contribuie activ la eforturile europene în materie, asumând un rol de pol regional de securitate energetică”, a mai afirmat Iohannis.

Acesta a mai punctat că războiul declanșat de Rusia e și unul împotriva principiilor și valorilor europene – democrația, statul de drept și drepturile fundamentale.

„La 15 ani de la aderare, națiunea noastră demonstrează că este dinamică, profund pro-europeană, capabilă de empatie, compasiune, spirit de sacrificiu și a interiorizat pe deplin solidaritatea, respectul pentru demnitatea umană și protejarea drepturilor omului. Iar entuziasmul tinerilor români, nucleul vibrant al societății noastre, va fi forța motrice a următoarei etape de dezvoltare a României europene” – se mai arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Europei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`