Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, înainte de a participa la summit-ul extraordinar de la Bruxelles, că decizia luată la consiliul JAI, referitoare la cotele obligatorii de refugiați va rămâne neschimbată, însă România își va menține poziția privind participarea voluntară la această acțiune.
„Conform acestei decizii, România ar urma să primească în jur de 2.400 de persoane, acestea se adaugă la cele care ar trebui să vină în țară în urma participării noastre voluntare”, a precizat Iohannis.
Președintele consideră că o împărțire pe cote obligatorii a refugiaților nu va rezolva această problemă.
„Regret că această decizie, în loc să fie luată prin consens, pe baza unor negocieri, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred că impunerea cotelor obligatorii, printr-un vot, va rezolva această problemă. Această împărțire matematică nu ține cont de o serie de factori importanți”, a adăugat Iohannis.
Șeful statului a precizat că deși la întrunirea de la Bruxelles se va dezbate tema imigranților, decizia privind cotele obligatorii nu va face subiectul discuțiilor. În ciuda acestui lucru, președintele a declarat că va reitera poziția României pentru menținerea raportului echilibrat între solidaritate și responsabilitate.
„Donald Tusk a convocat această întâlnire pentru a discuta chestiunea migrației, chestiune de mare actualitate. Se dorește discutarea modalităților de prevenire, se dorește să se discute cum pot fi ajutate țările de unde vin migranții, să se discute ce se poate face pentru a ajuta refugiații din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni această migrație spre UE. Voi reitera cu această ocazie poziția Românei pentru menținerea unui raport echilibrat între solidaritate și responsabilitate, lucru care l-am spus și la celelalte întruniri ale Consiliului European”, a mai declarat președintele.
„Decizia a fost luată în Consiliul JAI, competent pe această chestiuniune și nu are nevoie de revotare sau de validare, decizia e luată. Înțeleg că sunt state care doresc să o conteste. Așteptăm rezultatele”, a adăugat Klaus Iohannis.
Deși România a fost una dintre țările care au votat împotriva cotelor obligatorii, Iohannis a explicat că numărul de refugiați care revine țării noastre „în realitate nu e mare”. De asemenea, el a menționat că e bine să ne arătăm solidaritatea și că „problema refugiaților poate fi gestionată ușor în România”.