Klaus Iohannis: Suntem încrezători în faptul că Statele Unite pot deveni, în anii ce urmează, unul dintre investitorii de top din țara noastră

Klaus Iohannis: Suntem încrezători în faptul că Statele Unite pot deveni, în anii ce urmează, unul dintre investitorii de top din țara noastră
Foto: ziuanews.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat că în anii următori Statele Unite pot deveni unul dintre investitorii de top din România, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

„Investițiile americane sunt binevenite în România. Suntem încrezători în faptul că Statele Unite pot deveni, în anii ce urmează, unul dintre investitorii de top din țara noastră. Economia României beneficiază de avantaje importante: creștere economică susținută, stabilitate financiară și monetară, datorie publică redusă, forță de muncă bine pregătită, precum și numeroase resurse naturale. România reprezintă un element de stabilitate pentru întreaga regiune”, a declarat președintele României cu ocazia evenimentului de deschidere a forumului economic BestInvest, organizat la New York.

Potrivit acestuia, comerțul dintre România și SUA se află pe un trend ascendent, dar,  pentru a valorifica toate oportunitățile economice existente, trebuie mai întâi înlăturate barierele aflate în calea liberului schimb și a investițiilor eficiente.

„Totodată, aceasta este o foarte bună oportunitate pentru a ne exprima încrederea că relațiile de cooperare dintre România și Statele Unite ale Americii vor continua să fie la fel de puternice ca în prezent. Sărbătorim patru ani de la adoptarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Acest Parteneriat a adus numeroase beneficii relațiilor noastre bilaterale, în special în privința securității. Importanța sa nu trebuie însă să se rezume doar la dimensiunea de securitate. Dimensiunea economică trebuie să câștige aceeași importanță esențială”, a susținut Iohannis.

Acesta mai susține că România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică bazat pe competitivitate și responsabilitate. „Un astfel de model trebuie să lase în urmă cel puțin câteva iluzii: în primul rând iluzia că prosperitatea poate fi construită pe deficite și datorie publică; apoi iluzia că politicile financiare pot compensa absența reformelor reale și în final iluzia că, odată obținută, prosperitatea nu se va mai pierde”.

Klaus Iohannis s-a mai referit și la îmbunătățirea calității instituționale a mediului de afaceri, care poate duce la recâștigarea încrederii investitorilor.

„Acest lucru implică protejarea proprietății, reducerea birocrației, eficientizarea administrației publice și combaterea corupției. Doar astfel putem susține capitalul privat și putem încuraja actorii economici eficienți, care așteaptă o relație corectă între stat și mediul economic”, a declarat Klaus Iohannis.

El s-a mai referit și la sectorul energetic și la piața de capital din România, primul având o importanță strategică, iar a doua având un potențial investițional ridicat.

„Cu siguranță, cooperarea bilaterală va fi extinsă în contextul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) — cel mai mare acord de liber schimb negociat până în prezent. După cum știți, România susține Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții. Deschiderea piețelor și libertatea schimburilor reprezintă întotdeauna cele mai bune mijloace de promovare a prosperității economice”, a mai spus președintele României în mesajul său.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:49 - Continuă haosul din Georgia după alegerea președintelui. Actuala șefă a statului nu vrea să plece și cere reorganizarea alegerilor
08:22 - Marea problemă pentru România de la intrarea completă în Schengen. Ce s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie
23:51 - „360 de grade”, cu Alina Bădic | Prof. univ. dr. Dulcan: Un om care respectă legile bunului simț e mult mai agreat de rațiunea divină decât unul care se dă toată ziua cu capul de icoane, apoi își chinuie familia (VIDEO)
23:25 - „360 de grade”, cu Alina Bădic | Prof. univ. dr. Dulcan: Suferința este una dintre căile ce i se dau omului pentru a se înțelepți, pentru a se întreba, pentru a învăța ceva (VIDEO)
22:57 - Românii au ajuns să facă ”echipă” ca să cumpere porc de Crăciun. Cât costă un kilogram
22:26 - Rata de abandon universitar este tot mai mare. „Nu sunt informații actualizate, ceea ce se cere pe piața muncii”
21:49 - Arad: Poliţiştii locali i-au vizitat acasă pe elevii chiulangii. Ei susțin că nu se pot trezi dimineața să meargă la școală. Ce spun părinții
21:23 - Miliardarul Isak Andic, fondatorul lanțului de modă Mango, a murit după ce a căzut de pe o stâncă
20:58 - Simona Pătruleasa, despre cum îşi educă fiica: „Ne percepe ca fiind exigenţi, dar credem că în viitor ne va mulţumi”. Ce reguli trebuie să respecte Ingrid
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor