Tanczos Barna, ministrul Mediului, susține că nu există o relație directă cauza-efect între tăierile ilegale de păduri și apariția urșilor uneori chiar și în curțile școlilor din orașe, potrivit agenției maghiare MTI preluată de Rador.
Ministrul Mediului a acordat vineri un amplu interviu video pentru portalul Székelyhon.ro în care a declarat că este exagerată – şi o manevră de campanie a predecesorului său – afirmaţia potrivit căreia în România sunt tăiaţi anual 20 de milioane de metri cubi de copaci, în mod ilegal, scrie G4Media.ro.
Tanczos Barna s-a arătat de părere că practica tăierilor ilegale de păduri ar fi în realitate mult mai redusă cantitativ. El a declarat că sistemul informatic Sumal 2, care a fost lansat la 1 februarie, a fost elaborat tocmai pentru a pune capăt exploatării ilegale a pădurilor și încearcă să împiedice introducerea lemnului tăiat în mod ilegal în circuitul comercial.
Ministrul Mediului spune că a cerut ajutorul ministrului Justiției pentru a forma specialiști în cadrul autorităților penale pentru depistarea infracțiunilor forestiere.
„Vorbim despre o mafie a pădurilor, însă nu vedem niciun caz pe masa tribunalelor”, a declarat ministrul Mediului, adăugând că orice efort de protejare a pădurilor își va pierde credibilitatea dacă nuavem profesionişti care să depisteze cazurile de tăiere ilegală.
El și-a exprimat îndoielileşi în privinţa afirmaţiei că suprapopulaţia urşilor din România ar avea legătură numai cu tăierile ilegale. Conform ministrului Tanczos Barna, este greşit să spunem că „ursul ajunge până în curtea şcolii pentru că cineva taie lemne în vârful muntelui”.
Tanczos Barna consideră că marii prădători au apărut și în așezările umane, pe de o parte, din cauza perturbării ordinii, liniștii și armoniei în păduri– pe lângă exploatarea forestieră, în urma practicării motociclismului de teren în păduri, culegerea supradimensionată a fructelor de pădure şi alte activităţi omeneşti.
„Am început discuțiile cu Ministerul Justiției, pentru înființarea acelei secții specializate pe criminalitatea pe mediu, în general pe criminalitatea forestieră în special, pentru că avem nevoie de organe de anchetă pregătite, formate și specializate pe așa ceva. În caz contrar nu vom reuși să demascăm niciodată această crimă organizată (…) O să avem un sistem de control la nivelul Bucureștiului, cu echipele mixte, un sistem pe care l-am agreat cu cele 6 primării și care înseamnă o dublare a numărului de persoane din Garda de Mediu București, pentru a acoperi toate cele 6 sectoare”, spunea ministrul Mediului, în 25 ianuarie, pe B1 TV.