Nicolae Ciucă, despre aderarea la Schengen: Vom cere să se formuleze în Consiliul JAI de joi, prin vot, o decizie pentru România. Hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă (VIDEO)

Nicolae Ciucă, despre aderarea la Schengen: Vom cere să se formuleze în Consiliul JAI de joi, prin vot, o decizie pentru România. Hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, liderul PNL, a confirmat miercuri că partea română va cere un vot cu privire la aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi de la Bruxelles.

România va cere un vot pe aderarea la Schengen în Consiliul JAI de joi, a confirmat Nicolae Ciucă

Premierul a reiterat că țara noastră are „argumente foarte solide” și „obiective” pentru a fi primită în spațiul Schengen.

„Un lucru este cert – suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele foarte solide, care ne susțin solicitările, și ne vom baza pe ele și în discuțiile de mâine ale miniștrilor de interne de la Consiliul JAI, atunci când vom cere să se formuleze, prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la Palatul Victoria.

„Avem argumente obiective, la fața locului, privind pregătirea României în domeniile cu relevanță pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit aceste calități de-a lungul anilor și mai ales în contextul crizei din Ucraina”, a continuat el.

Potrivit oficialului, experții europeni au confirmat la rândul lor că România îndeplinește „absolut toate condițiile necesare”.

„Experții europeni care au venit recent în România, în octombrie și noiembrie anul acesta, au confirmat că îndeplinim absolut toate condițiile necesare și, deci, că România merită să fie parte a spațiului Schengen. Mai mult, aceeași experți au arătat că asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate, că implementăm soluții eficiente în gestionarea migrației ilegale, că suntem activi în cooperarea polițienească internațională și că sistemele și pregătirea oamenilor noștri sunt exemplare, oferind chiar pe unele aspecte exemple de bune practici și pentru celelalte state europene”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Urmăriți B1TV.ro și pe