În contextul în care sindicatele din educație anunță o grevă fărăr precedent în ultimii 20 de ani în Educație, președintele Klaus Iohannis refuză dialogul cu profesorii. Cel puțin așa susțin sindicaliștii care îl acuză pe șeful statului că nu intervine în medierea problemelor profesorilor, deși a patronat proiectul România educată.
Președintele uneia dintre cele două federații sindicale din învățământul preuniversitar, Marius Nistor, susține că obiectivele profesorilor sunt o salarizare decentă, “pentru că ne confruntăm cu o criză a resursei umane fără precedent“.
El susține pentru edupedu.ro, că președintele României trebuie „să intervină în regim de urgență”.
“El este cel care a patronat România educată și are obligația morală față de colegii din învățământul preuniversitar, în calitatea domniei sale de profesor. Cred că este persoana care ar trebui să ne înțeleagă cel mai bine și să intervină în regim de urgență. Așa cum a reușit să obțină acea coaliție extraordinară pentru finanțarea apărării, lucru care își demonstrează utilitatea acum, trebuie să facă același lucru și pentru educație, domeniu strategic la nivel național”, spune pentru Edupedu.ro liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor.
„Ne-am dori foarte mult să vedem o intervenție clară din partea președintelui României, pentru că în 2005 la deblocarea negocierilor și-a adus contribuția președintele existent la acea vreme, iar acum președintele României, în calitatea sa de mediator, trebuie să intervină în conflictul declanșat între salariații din învățământ și guvernul României. Am solicitat oficial o întâlnire cu președintele României, nu ne-am întâlnit însă decât cu doamna consilier pe probleme de sănătate care gestionează și educația, doamna Păun. Atât, până la acest moment. I-am cerut întâlnirea pe 10 mai, dată la care a avut loc acel marș de protest care nu a mai existat de 10 ani și care a fost printre cele mai mari din Europa”, a spus liderul sindical.
Potrivit unor surse, aproape 80% dintre cadrele didactice sunt de acord cu greva generală. Însă trebuie să se respecte toți pașii legali, astfel că vor intra mai întâi în grevă de avertisment şi, ulterior, în grevă generală.
“Angajații din educație intră în grevă generală!” este titlul unui comunicat al celor trei mari sindicate din învățământ. Urmează să fie anunțate “rezultatele referendumului privind declanșarea grevei generale în învățământ, precum și implicațiile acesteia pentru procesul educațional”.