Primăria Constanța a cumpărat microbuze la preț dublu / Cum a ajuns edilul PSD Decebal Făgădău să-și pună apropiații la conducerea societății care se ocupă de transportul public

Primăria Constanța a cumpărat microbuze la preț dublu / Cum a ajuns edilul PSD Decebal Făgădău să-și pună apropiații la conducerea societății care se ocupă de transportul public
Foto: Decebal Făgădău / Facebook

Primarul PSD al Constanței, Decebal Făgădău, a alocat peste două milioane de euro din bugetul local pentru achiziția a 18 microbuze. Asta înseamnă aproximativ 100 000 de euro de microbuz, în condițiile în care prețul de piață e de maximum 50.000 de euro. Minibusurile intră în patrimoniul CT BUS SA, societate înființată chiar la propunerea lui Făgădău și care acum e condusă de apropiați ai acestuia.

Oamenii lui Decebal Făgădău conduc CT BUS SA, societatea care a înlocuit Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța

La finele lunii octombrie 2018, la propunerea lui Făgădău, Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța (RATC) a fost înlocuită cu CT BUS SA. Noua societatea a preluat personalul și patrimoniul fostei regii.

Pe 14 octombrie 2020, Consiliul Local a adoptat o Hotărâre inițiată tot de Făgădău, prin care serviciul public de transport persoane a fost transferat societății CT Bus SA. Contractul a fost încheiat în regim de urgență fără niciun fel de licitație, scrie Dan Andronic, pentru EVZ.

Conducerea CT BUS SA este formată din oameni apropiați primarului Făgădău:

  • Director general este Niță Nicolae Bogdan – membru în echipa lui Făgădău la alegerile din 2016 chiar pe lista de consilieri locali
  • Ungureanu Gheorghe – directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța
  • Fuior Cristian Dumitru – consilierul personal al lui Făgădău
  • Cristina Aldea – director executiv SPIT Constanța

Contractul a fost atribuit pentru o perioadă de doi ani și are o valoare totală de 212 milioane lei, fără TVA, 106 milioane lei pe an.Flota de autobuze a RATC a ajuns la CT BUS SA, la fel și terenurile, clădirile și platformele și chioșcurile.

Primăria condusă de Făgădău a cumpărat microbuze la preț dublu

Contractul pentru achiziția noilor microbuze a fost semnat pe 19 iunie. Compania C& I Eurotrans XXI a livrat primul minibus peste două luni, iar primarul PSD Decebal Făgădău a avut grijă să prezinte unul dintre ele, ca o mare realizare, exact cu două zile înainte de începutul campaniei electorale.

Prototipul ales de primarul Făgădău și CT BUS a costat circa 100.000 euro bucata, în condițiile în care un minibus de același tip e circa 50.000 de euro pe piața auto.

8.393.400 lei, fără TVA, au fost achitate pentru cele 18 microbuze. Costurile de mentenanță nu sunt incluse aici. Durata de utilizare a fost stabilită la zece ani, mai precizează EVZ.