Raluca Turcan: Sustenabilitatea sistemului de pensie e șubredă / Salariile în mediul public și privat nu trebuie puse în antiteză / Cum vrea ministrul să-i convingă pe români să nu mai cumuleze pensia și salariul

Raluca Turcan: Sustenabilitatea sistemului de pensie e șubredă / Salariile în mediul public și privat nu trebuie puse în antiteză / Cum vrea ministrul să-i convingă pe români să nu mai cumuleze pensia și salariul
Foto: Guvernul României - Facebook

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că românii așteaptă momentul ieșirii la pensie, iar „cifrele arată că, oarecum, chiar dacă ies la pensie, optează să lucreze după”. Ea a explicat cum ar putea fi convinși bugetarii să renunțe la astfel de practici și a punctat că la privat nu poate fi interzis cumulul pensiei cu salariul.

Turcan a mai afirmat că salariile în mediul public și privat „nu trebui să fie puse în antiteză, totul este ca activitatea lor să fie eficientă în sistemul public, să nu taie frunză la câini și să primească sporuri de 60%”.

Raluca Turcan, despre cumulul pensiei cu salariul de la stat

Ministrul Muncii a declarat, la Digi24, că la privat nu poate fi interzis cumulul pensiei cu salariul, dar dacă se face acest lucru la stat, „un număr important de oameni în puterea muncii se pot îndrepta spre piața privată, oameni pregătiți”.

Turcan a mai spus că îi va convinge pe români să aleagă doar salariul sau doar pensia „răspunzând pozitiv unui fenomen”. „Avem peste vârsta legală de pensionare 230.000 de oameni care, după ce s-au pensionat, aleg să se reangajeze. Și atunci le spunem să rămână mai mult în câmpul muncii și salariile să devină mai atractive, fie că vorbim de privat, fie de stat”.

Raluca Turcan, despre presiunea pe bugetul de asigurări sociale

„Pe fond avem o creștere a numărului de pensionari, ceea ce înseamnă că presiune pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare, iar sustenabilitatea sistemului de pensie este șubredă”, a mai declarat Turcan, precizând apoi că trebuie crescută rata de ocupare a forței de muncă pentru că „la un moment dat îți crapă frâiele economiei și îți scade puterea de cumpărare a unei pensii”.

Turcan a citat un studiu făcut în urmă cu șapte ani de Banca Mondială „în care se arată că, dacă nu se întâmplă o reformă majoră în sistemul de pensii putem ajunge ca în 25 de ani puterea de cumpărare a unei pensii medii în România să fie la echivalentul de 500 de lei”.

Ministrul a spus apoi că, în ședința de Guvern de miercuri, va fi adoptată o Ordonanță ce prevede ca părinții să primească un stimulent de 1.500 de lei dacă aceptă să se întoarcă în câmpul muncii la împlinirea vârstei de 6 luni a copilului. Banii urmează să fie plătiți pe toată durata cât ar fi beneficiat de concediu pentru creșterea copilului. Aceasta a mai precizat că în perioada următoare vor fi adoptate și alte măsuri prin care persoanele care se află în șomaj sau primesc ajutor social să primească niște stimulente să intre în câmpul muncii.