Ministerul Culturii a pus în dezbatere publică un proiect care prevede scoaterea Comisiilor Zonale și Naționale pentru Monumentele Istorice din circuitul de avizare a proiectelor imobiliare din zonele protejate, în cazul în care proiectele sunt semnate de un expert atestat de instituție. Propunerea a fost dur criticată de Roxana Wring.
Fosta președintă USR București susține că, dacă proiectul va fi adoptat, rechinii imobiliari vor putea să dărâme mai ușor imobile monument istoric și să autorizeze mai facil ansambluri care sparg coerența arhitecturală a zonelor protejate: „Vom avea de-a face cu cea mai gravă lovitură dată patrimoniului în ultimii 10 ani. Chiar mai gravă decât cele inițiate de Liviu Dragnea și PSD”.
Reprezentanții PNL și USR-PLUS, inclusiv primarii din Capitală, trebuie să ceară de urgență retragerea proiectului, asta dacă „îi interesează și altceva decât lupta pentru putere în propriile partide”, a mai susținut Wring.
Aceasta a precizat că nu crede că prevederile nocive sunt o simplă întâmplare.
„Reprezentanții PNL și USR-PLUS, inclusiv primarii din Capitală, trebuie să ceară de urgență retragerea acestui proiect de ordonanță. Asta evident dacă îi interesează și altceva decât lupta pentru putere în propriile partide.
Dacă proiectul aflat în dezbatere publică va fi adoptat în forma propusă, atunci vom avea de-a face cu cea mai gravă lovitură dată patrimoniului în ultimii 10 ani. Chiar mai gravă decât cele inițiate de Liviu Dragnea și PSD. Eliminarea filtrului Comisiilor Zonale și Naționale pentru Monumentele Istorice din procesul de avizare a lucrărilor de edificare sau demolare în zonele protejate înseamnă mână liberă pentru rechinii imobiliari. Vor putea să dărâme mai ușor imobile monument istoric și vor putea să autorizeze mai facil ansambluri care sparg coerența arhitecturală a zonelor protejate”, a scris Roxana Wring, pe Facebook.
Aceasta a amintit că Guvernul Cioloș, în 2015, a elaborat Codul Patrimoniului, dar acesta a fost de atunci ținut la sertar din cauza unor oamenii cu foarte mulți bani și influență politică, dar deloc interesați de oraș și patrimoniu: „În 2015, în timpul guvernului Cioloș, a fost elaborat Codul Patrimoniului. De atunci și până acum, acest cod este ținut la sertar, la fel ca și noua lege a urbanismului care ar fi ajutat la protejarea patrimoniului. De ce? Pentru că oameni cu foarte mulți bani și cu foarte multă influență politică vor să facă afaceri de sute de milioane de euro, în dauna patrimoniului, a orașului și a comunității”.
„Pentru mine este clar că cineva a strecurat aceste modificări acolo știind exact care sunt consecințele. Nu este o întâmplare că această consultare se face acum, în plin sezon de concedii. Mă aștept, însă, ca cel care a făcut-o să fie sancționat politic, fie că este vreun secretar de stat, fie că este însuși ministrul. Pur și simplu astfel de modificări sunt inacceptabile!”, a mai scris Roxana Wring, pe Facebook.