Rusia amenință să folosească obuze cu uraniu în Ucraina

Rusia amenință să folosească obuze cu uraniu în Ucraina
Sursa Foto: Hepta/ Ilya Pitalev / Sputnik

Preşedintele rus Vladimir Putin ameninţă să folosească obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina, dacă Kievul va primi muniţie asemănătoare din Marea Britanie.

Rusia, bineînţeles, are cu ce să răspundă. Avem, fără să exagerăm, sute de mii de obuze de acest tip. Zece avioane sunt pregătite să folosească acest tip de armă. Noi nu le folosim pentru moment”, a declarat sâmbătă, într-un interviu la televiziunea rusă, Vladimir Putin.

Sâmbătă, autoritățile ruse au anunțat că vor desfășura armament nuclear ”tactic” pe teritoriul Belarusului, o țară pe care o controlează politic. Oficiali ruşi au ameninţat în mai multe rânduri cu un atac nuclear în Ucraina, în cazul escaladări semnificative a războiului.

Nu e nimic neobişnuit aici. Statele Unite desfăşoară de mult timp armamentul nuclear tactic pe teritoriile aliaţilor lor. Noi am convenit să facem la fel. Începând de la 3 aprilie, vom începe să formăm echipajele. Iar la 1 iulie vom termina construirea unui depozit special pentru armament nuclear tactic pe teritoriul Belarusului”, a amenintat Putin, potrivit theguardian.com.

Rusia „încearcă în mod deliberat să dezinformeze”, a declarat marți Ministerul Apărării din Regatul Unit, după ce președintele rus Vladimir Putin a avertizat Londra să nu furnizeze Ucrainei muniție care conține uraniu sărăcit.

Ce este uraniul sărăcit şi ce efecte are?

Uraniul sărăcit este un produs rezultat din procesului de îmbogățire a uraniului cu wolfram. Este definit ca „sărăcit” deoarece în timpul procesului de îmbogăţire procentul izotopului fisionabil U-235 este redus de la 0,7% la 0,2%. Acesta are o radioactivitate care corespunde cu mai puţin de 60% din cea a uraniului natural. În cele din urmă se formează un singur cristal metalic mare, o structură foarte puternică, care are avantajul de a costa mai puţin decât wolfram şi de a avea un impact devastator asupra țintelor lovite, de exemplu tancurile inamice.

Este considerat mai puțin radioactiv decât uraniul pur, potrivit Agenției pentru Energie Atomică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`