Segregarea școlară a elevilor romi, interzisă prin lege

Segregarea școlară a elevilor romi, interzisă prin lege

Reprezentantul romilor în Parlament, deputatul Cătălin Manea, a reușit să aducă o serie de amendamente Legii Învățământului preuniversitar, datorită cărora copiii romi nu vor mai putea fi segregați școlar, vor putea să învețe despre istoria, robia și deportarea romilor, iar numărul mediatorilor școlari va crește considerabil. Noile modificări aduse de deputatul Cătălin Manea sunt următoarele:

  • În învăţământul preuniversitar este interzisă segregarea şcolară la toate nivelurile
  • La cererea părinților sau a tutorilor legali, se pot înfiinta grupe, clase sau unităţi de învăţământ preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale/studiul limbii minorității naționale, istoria, religiile și tradițiile minorităților, respectiv educația muzicală a unei minorităţi naţionale.
  • Se consideră în risc de excluziune şcolară copiii şi tinerii din cadrul comunităţilor de romi vulnerabile.
  • În unităţile administrativ-teritoriale cu un număr crescut de eleve gravide şi elevi părinţi, se alocă suplimentar, în mod obligatoriu, un post de mediator şcolar.
  • Se consideră în risc de excluziune socială elevii din următoarele categorii: elevii din medii dezavantajate socio-economic / izolate, elevii proveniţi din grupuri marginalizate din punct de vedere social, elevii cu dizabilităţi şi/sau CES, precum şi copiii şi tinerii din cadrul comunităţilor de romi vulnerabile, aflaţi în risc de abandon şcolar sau de eşec şcolar.
  • La propunerea Comisiei Naționale pentru Desegregare Școlară, Ministerul Educației încheie protocoale de colaborare cu autoritățile și instituțiile publice, precum și cu organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale
  • Oferta națională de discipline opționale ale învățământului gimnazial și liceal include și „Istoria, Robia și Deportarea romilor” ca disciplină școlară modulară opțională.
  • Se acordă burse sociale și elevilor minori, respectiv elevilor în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.
  • În unitățile de învățământ în care își desfășoară activitatea mediatori școlari, aceștia sunt implicați în informarea și susținerea familiilor pentru accesarea burselor și a altor forme de sprijin financiar acordat elevilor prin unitățile de învățământ.
  • În structura inspectoratelor școlare (DJIP/DMBIP) sunt cuprinşi şi inspectori școlari pentru antepreşcolari/preşcolari proveniţi din medii socio-economice dezavantajate şi/sau din grupuri marginalizate din punct de vedere social – romi.
  • Costul standard pentru unităţile de învăţământ defavorizate este suplimentat cu 25%.
  • În comunităţile cu populaţie semnificativă de etnie romă, unde nu există mediator şcolar care să îndeplinească condiţiile de studii prevăzute de lege, pot fi angajați și absolvenți ai clasei a Xll-a / a Xlll-a, fără diplomă de bacalaureat, care au urmat un curs de formare profesională cu specializarea mediator şcolar, recunoscut de Ministerul Educaţiei.

„Le mulțumesc tuturor colegilor deputați și senatori care au susținut și au votat adoptarea amendamentelor pe care le-am formulat pentru copiii și tinerii romi din România ! În scurt timp, Subcomisia parlamentară pentru romi, în colaborare cu Asociația Partida Romilor Pro-Europa și Ministerul Educației, vor iniția o serie de întâlniri de lucru cu mediatorii școlari, cu mediatorii sanitari, cu cadrele didactice, cu inspectorii școlari pentru romi și cu cei pentru minorități, cu experții locali din primării și prefecturi, cu liderii și consilierii locali și județeni ai APRPE, cu organizațiile neguvernamentale ale romilor și diferiți experți și organizații internaționale, precum și cu celelalte instituții guvernamentale cu atribuții în zona minorității rome, pentru a dezbate noile reglementări din Legea învățământului preuniversitar, care ne vizează în mod direct. Va trebui să ne organizăm mult mai bine, să putem pune în aplicare noile reglementări în domeniul educației”, a declarat deputatul Cătălin Manea.

Nicolae Păun revine în Parlament
Politică - 06 dec, 10:47
Nicolae Păun revine în Parlament
Urmăriți B1TV.ro și pe
`