Ferma de bizoni din satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea aparține unui fermier tânăr din localitate. Fermierul s-a mutat împreună cu familia în locurile natale după aproximativ 8 ani de lucrat în domeniul IT în București.
Un bizon de stepă americană poate atinge la maturitate peste 2 metri înălțime și poate să cântărească mai mult de o tonă. Adică mai mult decât un urs.
Fermierul care crește bizoni a spus, în emisiunea „Roadele pământului” difuzată de postul de televiziune Trinitas TV, că motivul pentru care a ales să crească acest fel de animale a fost că spre deosebire de oi, în cazul cărora la fiecare 150-200 de oi ai nevoie de minim doi oameni, la bizoni, nu se pune problema așa.
Iar dacă bovinele comune au nevoie de un spațiu mult mai mic și ar fi fost o soluție la un moment dat, ele au nevoie și de foarte multă atenție. Iar bizonul fiind un animal sălbatic chiar n-are nevoie de atenție.
Cele 36 de hectare pe care cresc bizonii sunt împărțite în boxe, animalele au sistem de adăpare cu apă, încălzit pentru timp de iarnă, automat. Cel mai în vârstă bizon are 6 ani iar cel mai tânăr are 5 luni.
O familie minimă ar fi de 5 bizoni. Nu se omoară între ei iar când se simt atacați sau consideră că n-au scăpare, își provoacă infarct controlat.
Dacă sunt mai puțin de 5 sunt agitați pentru că nu au o familie. Așa că pentru a-i menține liniștiți au nevoie să aparțină unei familii de cel puțin 5 animale.
S-au adaptat în România dar le-ar plăcea să fie mai frig: „Înainte să vină o zăpadă acum vreo 2 ani era o ceață și se jucau exat ca și copiii mici, se tăvăleau.pe burtă. Doar afară le place. Natura pentru ei e importantă. În America spre exemplu ei sunt animale de preerie. Inclusiv pe partea de Alaska”
După ce s-a dus vestea că în Bordesca Veche cresc bizoni, zona a devenit și o atracție turistică
Primăvara când și peisajul este mult mai plăcut bizonii sunt vizitați de grupuri de la grădinițe, școli, organizate. Dar e liber oricine vine, oricând se găsește locația pe google maps iar oamenii merg să vadă minunea.
Fermierul spune că folosește de la bizoni carnea, care e a doua carne din lume ca și calitate. „Putem folosi blana. Ies niște covoare spectaculoase. Și putem folosi excrementele ca și combustibil.”
După ce ajung la maturitate toți bizonii din ferma din Vrancea se întorc vii în Austria. În general un bizon se sacrifică după vârsta de 3 ani, când are în jur de 700 de kilograme.
Prețul unui kilogram de carne de bizon este cuprins între 100 și 150 de euro. Iar mușchiul de bizon, poate ajunge până la 300 de euro kilogramul.
Carnea de bizon are cu 26 % mai mult fier și 87 % mai puțină grăsime decât cea de vită. În plus, conține colesterol cu 8 procente mai puțin față de carnea de pui. Cu alte cuvinte, aceste animale sălbatice sunt deosebit de valoroase pentru carnea lor.
Bizonii sunt considerați frații americani ai celebrilor zimbri românești. În mediul lor natural pot atinge vârsta de 40 de ani și trăiesc în turme.